Заклинатели, лечители и религиозни водачи от цял свят искат разрешение да се срещнат с обвинения в тероризъм Андерш Брайвик. Това стана, след като на последното съдебно заседание на 14 ноември на Брайвик му бяха разрешени посещенията, но в присъствието на полицаи.

Получихме много запитвания от множество хора, предимно лечители, заклинатели и религиозни водачи, заяви адвокатът на обвиняемия  Геир Липещад, който поясни, че има повече от 30 запитвания от различни страни.

Сред молбите има такива и от хора, които твърдят, че са приятели от детинство с норвежкия атентатор. „Трима или четирима стари негови приятели поискаха да се видят с него. След като получим повече информация ще преценим дали да се срещнат с него в затвора," добави още защитникът.

Няколко норвежки и други медии също са поискали да получат възможност да разговарят с терориста, който в момента се намира в затвора „Ила." По думите на адвоката обаче Брайвик отказвал всякакви подобни въпроси.

В момента той не е заинтересован от посещения, подчерта Геир Липещад и добави, че не Брайвик не иска да се вижда с никой от своите роднини.

На последното заседание по делото норвежецът потвърди пред съда, че е автор на 77-те убийства на остров Ютьоя, но отрече да носи криминална отговорност. Според него извършеното зверство е акт на "необходимост", за да се избави Норвегия и Европа от мюсюлманите и мултикултурализма.