Андерш Брайвик, убиецът от Норвегия, който почерни стотици семейства, е бил заведен на остров Ютьоя, за да опише хода на събитията, които доведоха до смъртта на 69 души, съобщава БиБиСи.

Именно там 32-годишният застреля хладнокръвно десетки присъстващи на младежки лагер на норвежката лейбъристка партия. Задържаният е бил заведен при изключителни мерки за сигурност на острова. Това е станало в събота 14 ч. местно време.

Облечен с куршумоустойчива жилетка, белезници и вързан с въже през кръста, Брайвик е обяснявал пред разследващите как точно е действал. Над острова са кръжели полицейски хеликоптери, а десетки служители на норвежките служби са били ангажирани с организирането на възстановката на фаталния остров.

Изданието Verdens Gang разпространи снимки, на които ясно се вижда как Брайвик детайлно показва на полицаите откъде е стрелял по жертвите си.

По думите на адвоката на задържания клиентът му си е спомнял всички подробности около касапницата, както и всеки човек, когото е убил.

Двама полицаи са филмирали възстановката на кървавата трагедия на Ютьоя. Най-вероятно заснетият видеоматериал ще бъде използван като доказателство по време на процеса срещу Андерш Брайвик.

Припомняме, норвежкият терорист може да бъде осъден на най-суровото в Норвегия наказание - 30 години затвор за престъпление срещу човечеството. Новото обвинение срещу Брайвик може да му донесе повече от 21 години затвор, които ще получи за обвиненията, свързани с тероризъм.