Норвегия победи омразата, заяви норвежкият премиер Йенс Столтенберг в Осло по време на възпоменателната церемония по повод терористичните нападения от миналия месец, при които Андерш Брайвик взриви правителствени сгради в Осло и уби 77 младежи в лагер на остров, намиращ се в близост до столицата, предаде АФП.

Премиерът призова норвежците да помагат на близките им и да се борят срещу екстремизма. Крал Харалд V призна, че последните седмици са били трудни, но изрази задоволство от голямото множество хора, събрали се на церемонията.

Около 6 700 души се събраха в зала "Спектрум" в Осло, за да почетат паметта на загиналите. В церемонията участие взеха известни норвежки актьори и музиканти.

Съдът в Осло удължи с още 4 седмици изолацията на норвежкия атентатор Андерш Брайвик съобщи АП.

Съдя Хуго Абелсет обяви, че Брейвик ще бъде изолиран „ докато не се вземе друго решение от прокуратурата или съда, което може да се случи след 19 септември", допълвайки, че „има сериозна заплаха Брайвик да подправи доказателства".

Това решение означава, че в ареста на Брайвик се забраняват всякакви контакти - в това число с други арестанти и членове на семейството, както и водене на кореспонденция.

Самият Брайвик поиска прекратяване на изолацията, като някои правозащитници вече заявиха, че е неправомерно той да бъде държан по този начин четири седмици. По думите им, законът разрешава двуседмичен срок на изолация.

Ако вината му бъде доказана, той може да остане зад решетките 21 г.