Съдът в Осло удължи с още 4 седмици изолацията на норвежкия атентатор Андерш Брайвик съобщи АП.

Съдя Хуго Абелсет обяви, че Брейвик ще бъде изолиран „ докато не се вземе друго решение от прокуратурата или съда, което може да се случи след 19 септември", допълвайки, че „има сериозна заплаха Брайвик да подправи доказателства".

Това решение означава, че в ареста на Брайвик се забраняват всякакви контакти - в това число с други арестанти и членове на семейството, както и водене на кореспонденция.

Самият Брайвик поиска прекратяване на изолацията, като някои правозащитници вече заявиха, че е неправомерно той да бъде държан по този начин четири седмици. По думите им, законът разрешава двуседмичен срок на изолация.

Днешното съдебно заседание отново бе при закрити за медиите врата, но на него бяха допуснати адвокати на потърпевшите.

Един от тях - адвокатът Мелинг, представя 13 души от оцелелите при масовото клане, извършено от норвежкия терорист. Оцелелите не бяха допуснати в съда.

"Щеше да бъде добре за клиентите ни да го видят с белезници на ръцете и краката предвождан от полицейски ескорт", обясни Бреняр Мелинг.

Друг адвокат на жертвите, Сигурд Кломсет, заяви, че Брайвик се е появил в съда надменно.

Той изобщо не схваща, каква болка и страдание е причинил на хората. Тотално е вглъбен в това, което се случва покрай него, без да се интересува какво е направил", подчерта Кломсет.

Припомняме, двойното терористично нападение в Норвегия бе извършено на 22 юли 2011 г. При експлозията на взривно устройство в центъра на Осло и при последвалата стрелба по участници в младежка сбирка на остров Ютьоя загинаха 77 души.

Ако вината му бъде доказана, той може да остане зад решетките 21 г.