Полицията в Норвегия арестува петима души по подозрение, че са „хакнали" електронната поща на атентатора от Осло Андерш Брайвик.

От полицията поясниха, че задържаните са членове на норвежката хакерска група Noria, която е част от международната групировка Anonymous.

В хода на акацията, проведена със съдействието на Службите за сигурност на Норвегия, са направени обиски на обитавани от тях жилища, откъдето са иззети компютри.

Разследващите поясниха, че заподозрените са „взломили" електронната поща и профила на Брайвик в Twitter, който през юли убии 77 души на остров Ютьоя.

Припомняме, в края на  ноември експертна медицинска експертиза „обяви" Брайвик е невменяем и не носи отговорност за действията си.

Самият Брайвик уверява, че е напълно нормален. Според изводите на психиатрите, Брайвик може да избегне затвора и ще бъде принудително лекуван в психиатрична болница, тъй като не може да бъде наказан в съответствие с наказателния кодекс, ако в момента на престъплението е бил невменяем

В момента атентаторът се намира в строго охраняван затвор близо до Осло. Процесът срещу него трябва да започне на 16 април 2012 година.