Окръжният съд на Осло обявява решението си за Андерш Брайвик. Очаква се съдът да се произнесе около 11 българско време.

Брайвик е обвинен за двойния терористичен акт в Норвегия на 22 юли 2011 г., при който загинаха 77 души, голямата част, от които деца на възраст между 14 и 18 години.

Първоначално столицата Осло беше разтърсена от бомбена експлозия, при която загинаха седем души, двама бяха тежко ранени, пострадаха десетки други и бяха засегнати няколко правителствени сгради.

По-късно мъж, облечен в полицейска униформа, проникна в младежки лагер на норвежката лейбъристка партия на остров Ютьоя и откри огън срещу лагеруващите.

Впоследствие беше установено, че нападателят е Брайвик. Според очевидци той е вървял из лагера и стрелял с автоматично оръжие и пистолет по всеки, изпречил се на пътя му.

При атаките бяха ранени 242-ма души.

Според официален доклад от разследването на двата атентата, трагедията е можело да бъде предотвратена, ако полицията в Норвегия е действала по-оперативно. В доклада, цитиран от Би Би Си, се посочва, че ефективното прилагане на съществуващите мерки за сигурност би предотвратило размера на трагедията, категорични са експертите.

В доклада беше посочено също, че усилията на правителството за защита на хората на Ютьоя са се провалили. Полицията сериозно е критикувана за това, че много бавно е пристигнала на острова, не е използвала хеликоптер и че е използвала гумена лодка. Сътрудничеството на разузнаването с полицията и другите правоохранителни органи също е поставено под критична оценка. Всички тези пропуски са дали възможност на Брайвик да убие толкова много хора.

Заради вероятността Брайвик да бъде определен за невменяем норвежката Здравна дирекция одобри план за изграждане на психиатрично отделение в затвора Ила в Осло, където беше задържан атентаторът. Планът беше изготвен, за да се гарантира оставането на 33-годишния екстремист в затвора, независимо от заключението на психиатрите.

Вариантите пред съда са два - признаване Брайвик за виновен, при което той ще получи максималната присъда от 21 години затвор, които могат да бъдат удължавани, или обявяването му за невменяем, което ще го прати на лечение в психиатрия.

Експертът-психиатър Ейрик Йохансен, който изследва поведението на Андерш Брайвик, го сравни с героя от филма „Мълчанието на агнетата" - Ханибал Лектър. Йохансен е провел 26 часа разговори с терориста преди да свидетелства в съда в качеството си на свидетел.

„Срещата с Брайвик бе почти среща с Ханибал (Лектър)", казал Йохансен.
Според психиатъра обаче атентаторът е напълно нормален човек, който е наясно с действията си. „В светлината на неговата идеология аз не мисля, че той може да бъде лекуван с терапия или медикаменти. Той е създал образ, с цел да убеди други десни екстремисти и фашисти, които да последват неговия пример, образ, който не отговаря на същността му. Но в това няма психологически отклонения", казал психиатърът пред съда.

Първата съдебно-медицинска експертиза, която бе направена в края на ноември 2011 година, определи Брайвик като страдащ от параноидна шизофрения. Според нея, той не може да бъде обвинен в углавно престъпление, а трябва принудително да бъде лекуван.

Окръжният съд в Осло прие решение да назначи втори независим преглед. Той потвърди на 10 април 2012, че Брайвик е вменяем и е наясно с постъпките си.

Самият Брайвик заяви пред съда, че е психически здрав и трябва да бъде съден според Наказателния кодекс. Вчера при последното си посещение при него адвокатите му заявиха пред медиите, че Андерш категорично е обявил, че ще обжалва, ако бъде обявен за невменяем. Както и - че би приел осъдителна присъда.

Същевременно майката на екстремиста свидетелства, че половината от информацията, която синът й е представил пред полицията е изфабрикувана.

В показанията се тя описа как Брайвик се е превърнал от грижовен син в агресивен и потаен самотник. По думите й, „половината от това, което той е казал на полицията, е лъжа", включително е преувеличил за пътуванията и образованието си.