Норвежкият атентатор Андерш Брайвик, който през лятото уби 77 души, е невменяем и не носи отговорност за действията си. Това показва направената от специалисти медицинска експертиза.

Според данните резултатите от тази експертиза са предадени на съда рано тази сутрин. В доклада експертите подчертават, че въз основа на неговото поведение по време на атентатите, както и по време на проведените след това разпити, Брайвик е признат за психично болен, съобщава Lenta.ru, позовавайки се на вестник VG.

За този факт няма официално съобщение, но според информация на изданието Брайвик не може да бъде отговорен за действията си. Заключението е направено от двама психиатри, които са провели 13 разговора с терориста и са анализирали повече от 130 часа разпити.

Самият Брайвик уверява, че е напълно нормален. Според изводите на психиатрите, Брайвик може да избегне затвора и ще бъде принудително лекуван в психиатрична болница, тъй като не може да бъде наказан в съответствие с наказателния кодекс, ако в момента на престъплението е бил невменяем

По-рано бе съобщено, че Брайвик е отказал да говори с норвежките психиатри и е поискал да бъде прегледан от японски специалисти, но съдът е отказал.

В момента Андерш Беринг Брайвик се намира в строго охраняван затвор близо до Осло. Процесът срещу него трябва да започне на 16 април 2012 година.