Собствена охранителна фирма ще пази обектите на БТК, обяви шефът на сигурността на компанията генерал-майор от резерва Кирил Радев.

Няма нищо по-ужасно от държавна собственост, обслужвана от частни структури, коментира бившият антимафиот №1 в резултат на поръчан от него анализ на безопасността на телекома.
В момента около 60 фирми с 1600 души се грижат за охраната на обектите, като БТК харчи 7 млн. лв. годишно за тази дейност.

Анализът на генерала обаче не говори в полза на частните гардове - констатирани са неефективност, проблеми с пропускателния режим, нарушения а дори и престъпления, безстопанственост.
Регистрирани са случаи на сключване на неизгодни договори и надписване на суми за охрана, като печалбата на самите фирми е между 2,5 – 3 млн.лв.

Няма по-добър стопанин от собственика, отбелязва Радев.
В концепцията на генерала съществува и социален елемент: на хората, които предстои да бъдат включени в Програмата за доброволно напускане на компанията и които отговорят на изискванията на Закона за частната охранителна дейност, ще бъде предложена работа в новата структура за сигурност.
Тя ще включва около 1000 души, на които ще бъдат осигурени постоянни трудови договори и добри заплати.

Естествено бившият шеф на НСБОП няма да пренебрегне и кандидати, съкратени от системите на МВР и МО.
Няма да има дискриминация при подбора, каза Радев и уточни, че ще има работни места и за жени.

Освен физическа и техническа охрана на над 5000-те обекта на БТК, фирмата ще се занимава с информационна аналитична дейност, оценка на риска, и вътрешна сигурност.
Още повече, че преди време в доклад на шефа на СДВР ген. Стоянов телекомът бе посочен като компания с повишен риск от терористични атаки.

В момента дирекцията на ген.Радев се занимава с разследване на конкретни случаи за източване на трафик от БТК и на международно хакерско участие, печалбите от което се реализират в чужбина, но потърпевши са български клиенти на БТК, използващи интернет.

Генералът обяви, че случаят е по-облагодетелстван от бившите колеги, създали охранителни фирми. Те търсят обекти, а ние имаме обекти и създаваме фирма, пошегува се Радев.

Дейността на новата структура за сигурност на БТК ще трябва да започне до края на тази година, като до набирането на необходимия брой хора, обектите ще се пазят съвместно със досегашните фирми.