Млекопроизводителите от цялата страна се готвят до дни за нови протестни действия, съобщава selo.bg.

Компаниите от млечния бранш настояват за удължаване срока от 2010 до 2013 г. на преходния период, през който българските фермери трябва да уеднаквят качеството на суровото мляко според изискванията на евростандартите.

Предложението е включено в пакет от мерки за оцеляване на млечното животновъдство на страната. Той е бил приет на заседание на Националната асоциация на млекопроизводителите в понеделник.

Големият проблем на бранша си остава липсата на качествена суровина и затова се иска съдействие от Министерството на земеделието и храните България да поиска регистрация на малките млекопреработвателни предприятия по регламент от 2004 г., който им позволява при производството на сирене и кашкавал с период на зреене над 60 дни да използват и неотговарящо на евроизискванията сурово мляко.

Само така може да бъдат запазени като производители малките мандри и дребните млекопроизводители, които в крайна сметка дават над 80 процента от суровото мляко.

Според участниците във форума румънските производители са направили регистрацията си именно по този регламент.

За родните фермери е важно да направят инвестиции в подобряване качеството на млякото. Субсидиите могат да бъдат използвани за покупка на елитни животни, хладилни вани и централен млекопровод, което ще им гарантира качеството на млякото, обясняват експертите от Ниционалната ветеринарно-медицинска служба.

Те са поели ангажимент да пишат до Европейската комисия с молба да ни бъде разтълкувана евродирективата. Така ако българските мандри получат възможността да бъдат регистрирани по еврорегламента както румънските, всички веднага ще научат новината, обещали ветеринарните шефове.

Както сочи информационният регистър на Националната ветеринарно-медицинска служба действащите мандри в страната са 207, от които само 19 имат лиценз за търговия с Евросъюза, а други пет били в процес на одобрение.

Според експертите до изтичане на преходния период в края на 2009 г. вероятно ще бъдат закрити още поне 10 на сто от предприятията от млечния бранш.