Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров съобщи, че тази сутрин е провел среща със зам.-министъра на енергетиката на Русия, който категорично е опровергал слуховете, че имат намерения да забавят реализацията на проекта „Южен поток".

Точно обратното - категоричната им позиция е, че „Южен поток" трябва да се реализира в договорените срокове, заяви Петър Димитров.

Припомняме, преди дни се появиха информации в руските медии, че проектът ще бъде забавен най-малко с три години.

Вицепремиерът на Руся Сергей Собянин и българският премиер Станишев откриха национална изложба на Русия, посветена на новите перспективи за сътрудничество.

Такава изложба се провежда за първи път в последните 20 години, изтъкна Станишев и я определи като най-важното икономическо събитие в рамките на Годината на Русия в България.

Станишев изтъкна традиционните приятелски връзки между страните ни и заяви, че днес правителствата, държавниците и политиците са отговорни да развиват тези отношения както в живота, така и в политиката и бизнеса. Той подчерта, че след влизането на България в ЕС двустранните отношения не само не изостават, а напротив - придобиват нова динамика, която се основава на взаимно уважение, на взаимна изгода, на общия интерес за бъдещето.

„Двете правителства си поставиха за цел да динамизират търговските отношения, да постигнат по-балансиран търговски стокообмен и това се случва", изтъкна още Станишев и посочи, че за 2007 г. увеличението на българския износ за Русия е 96% и динамиката за тази година също е много положителна.

Той подчерта, че с Русия реализираме стратегически проекти в областта на енергетиката - „АЕЦ Белене", споразумението за „Бургас-Александруполис", споразумението за проекта „Южен поток" и изтъкна, че те са важни както за България, така и за целия ЕС.

Повече от 100 руски компании се представят в изложението, а също и 13 региона. акценти са атомната и класическата енергетика, металургията и машиностроенето, химическата, леката промишленост, архитектурата, транспорта, информационните технологии, туризма, постижения на науката, нанотехнологиите и др.

Българският премиер разгледа с интерес щандовете.

В Галерията на руската Федерална агенция по водните ресурси Станишев беше почерпен със специалната вода от най-дълбокото езеро в света - Байкал.

„Това е истински кислороден коктейл, жива вода от Байкал", каза к.т.н. Валерий Молотов - ръководител на управление на водните ресурси на езерото.

От Федерална агенция по водните ресурси подариха на българския премиер бяло плюшено байкалско тюленче „Нерпа". Това древно животно може да се срещне само в чисти води. То достига тежест до 150 кг, а дължина - до 2 м и продължителността на живота му е до 150 години, разказаха с гордост от Агенцията.