10 дка ферма за отглеждане на охлюви могат да се спечелят 40 хил. eeвро. Това обяви по време на семинар във Велико Търново проф. Джовани Авагнина, директор на Международния институт по охлювъдство в италианския град Кераско.

Семинарът е организиран от Националния охлювъден клъстър в Италия и има за цел да популялизира този бизнес.

Според проф. Авагнина интересът към охлювъдството нараства не само в България, но и във всички балкански страни. За да се печели от такава дейност, трябва да се отглеждат мекотели от селекционирани раси.
У нас тази година събирачите на охлюви взеха по 50 - 60 ст./кг. В Европа изкупната цена на отглежданите във ферми е 4,50 евро. Всяка година тя се увеличава с 1¬1,50 евро/кг, очаква се през 2008 г. цената да стигне 6 евро/кг., пише Money.bg.

Охлювите са не само деликатеси за трапезата, но и суровина за фармацевтичната и козметичната промишленост.

За да има обаче добри резултати, трябва да се спазва технологията за тяхното отглеждане, предоставена от италианските партньори. Задачата на клъстъра е първо да се създадат 100-150 ферми.

Клъстърът ще помага на онези, които отглеждат охлюви, като организира тяхното обучение, участието им в програми за финансиране, проучва пазарите, за да се реализира продукцията на по-добра цена. За по-добра координация и по-лесно решаване на проблемите, в страната ще бъдат създадени шест района. Мисли се и за национална запазена марка, която ще е гаранция за доброто качество на продукцията.