Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов ще предложи г-жа Искра Михайлова, заместник-министър на Министерство на регионалното развитие и благоустройство, да заеме поста на изпълнителен директор на „ДФ Земеделие - Разплащателна агенция".

Това съобщи той по време на Кръглата маса, на тема: „Предизвикателствата пред българското земеделие във връзка с промените в Общата селскостопанска политика", която се проведе в Хисаря.

По време на форума министър Цветанов подчерта, че на три поредни заседания на Министерски съвет е внасял исканията във връзка с Национални доплащания към директните плащания за 2008 г. в размер на 147 млн. лв., както и 60 млн. лв. за подпомагане на млекопроизводителите по схема одобрена от ЕК.

Министърът допълни, че вече има принципно одобрение от правителството за изплащането на тези субсидии, с които ще бъдат подкрепени българските земеделски стопани.

На 25 ноември, пет дена преди крайния срок, ще бъде готов докладът с предложение до ЕК за вдигане на пробационния период на Разплащателната агенция, наложен от министъра на земеделието и храните. 

На Кръглата маса участие взеха Нийл Париш, председател на Комисията по земеделие и развитие на селските райони към Европарламента, Петя Ставрева, член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП, Радослав Иванов, депутат, Константин Паликарски, зам.-изпълнителен директор на ДФ"Земеделие", както и представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите, и на Асоциацията на зърнопроизводителите.