Стачката във ВМЗ Сопот продължава.
Оръжейниците и днес са пред входа на завода, за да изразят надеждата си, че предстоящите промени няма да бъдат твърде болезнени за работниците във военните заводи.

Късно снощи стана ясно, че оздравителният план на предприятието предвижда уволнение на 900 работници.

Курбан за здраве ще раздадат днес в църквата "Св. Св. Петър и Павел" в Сопот, а свещеници ще отслужат благодарствена молитва. Ритуалът се отслужва за седма поредна година по инициатива на кмета на Сопот Веселин Личев.

Поводът е, че предходните пет години градът преживява много тежки изпитания, сред които наводнението през 2005 година, а парапланеристите, които тренират край Сопот дават 6 жертви и още толкова са пострадалите с травми, осем пъти е разбиван и обиран храмът.
По думите му, откакто се изпълнява ритуалът с курбан и молитва, град Сопот се радва на успехи и благополучие, предаде радио Пловдив.

Имаме много въпроси към предложения късно снощи оздравителен план за ВМЗ и на този етап не сме поемали никакви ангажименти към него, каза Иванка Иванова - председател на КНСБ в завода, цитирана от БТА. Тя уточни, че днес ще разгледат икономическата информация за състоянието на завода и в най-бърз порядък ще поставят въпросите си. Според нея в предложеното от ръководството оптимизиране на разходите не са посочени някакви разчети и откъде и как ще се постигне това. По отношение на работниците оздравителният план предвижда съкращаване на 900 души, без, по думите на Иванова, да е казано какво се има предвид и откъде ще се започне.

Припомняме, протест в подкрепа на работниците от ВМЗ-Сопот блокира снощи ключово кръстовище на Графа и Левски в София в пиков час. Демонстрацията беше организирана в социалните мрежи.