Неадекватното градско планиране и лошото управление на вече съществуващия сграден фонд са причина за недостига на места в детските градини, според общинския съветник Борис Бонев.

В доклад до Столичния общински съвет той предлага ясен план за действие, който включва последователни стъпки и комплексни решения, се казва в съобщение от гражданската инициатива "Спаси София".

Снимка 496007

Източник: "Спаси София"

Бонев предлага следене на недостига на места в детските ясли и градини в реално време. Според него това ще покаже в кои райони има най-сериозен недостиг и ще позволи адекватно планиране на инвестициите.

Районните кметове да търсят допълнителни места за детски градини, иска Фандъкова

Районните кметове да търсят допълнителни места за детски градини, иска Фандъкова

СО е получила 65 млн. лева за строеж на нови детски заведения

Той смята, че сега Общината няма точна представа в кой район на София недостигът на места в детските градини е най-голям и това принуждава управляващите да работят на сляпо. Според него всяка отговорна община трябва да инвестира приоритетно именно в райони с най-сериозен проблем.

От организацията предлагат също преустройство на вече съществуващи сгради в детски заведения, някои от сградите, строени за детски градини, които се ползват като сгради за администрацията трябва да бъдат преустроени обратно в детски заведения.

Такива сгради има в кварталите "Младост", "Изгрев" и "Люлин". Ако те се преустроят, това би увеличило местата за обучение децата в кратки срокове, смята Бонев.

С наредба разрешават детски градини да са в сгради, по-близо една до друга

С наредба разрешават детски градини да са в сгради, по-близо една до друга

Детски градини да има и в части от сгради

В предложението си до Общинския съвет независимият общински съветник предлага и план за строителство на нови детски заведения. Той иска да се следи новостроящия се жилищен фонд и да се съпоставя с реалния капацитет на социалната инфраструктура във всеки район. Настоява за строг контрол и по-добро управление на ремонтите на детски градини и ясли.

"Имаме сериозен проблем, при който над 10 хиляди деца са останали без места в детските заведения на София. Няма как да го решим, ако нямаме ясен план за действие с конкретни срокове, строг контрол и отчетност пред обществото за свършеното и предстоящото", аргументира се независимият общински съветник.

Съкварталци на Фандъкова ѝ поискаха оставката заради липсата на детски градини

Съкварталци на Фандъкова ѝ поискаха оставката заради липсата на детски градини

В квартал "Манастирски ливади"