От Министерството на образованието и науката ще намалят субсидирания прием в някои професионални направления от следващата академична година, съобщиха от Министерството на образованието и науката. За сметка на това от началото на 2018 г. ще се увеличи издръжката на един студент в направленията с най-ниска субсидия.

Студентите по медицина искат специалността им да се признае за приоритетна

Студентите по медицина искат специалността им да се признае за приоритетна

Редуцирането на парите в тези специалности ще ограничи достъпа до здравно образование

Решението бе заявено по време на среща на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков с ректорите на университетите, които преподават в професионалните направления "Икономика" и "Администрация и управление".

Наши студенти биолози спечелиха световно признание

Наши студенти биолози спечелиха световно признание

Чрез приложение на генното инженерство...

Промяната е заложена в публикувания за обществено обсъждане проект за изменение и допълнение на Постановление №64 за условията и реда за утвърждаване на броя на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища.

БТПП против допълнително стимулиране на студенти за администрацията

БТПП против допълнително стимулиране на студенти за администрацията

Основният дефицит на кадри е не в администрацията, а в реалната икономика

Министърът беше категоричен, че намаляването на броя студенти е неизбежно и ще засегне главно университетите със слаба реализация на абсолвентите.

"Има огромен дисбаланс в реализацията на завършилите - в някои професионални направления тя е 90 на сто, а в други - 20-30 на сто", заяви той.

Самият университет ще трябва да реши какво да прави със специалностите, чиито възпитаници не намират работа според образованието си - да ги закрие или да се опита да ги развие, уточни проф. Денков. Той е против този въпрос да се решава с административни мерки от страна на министерството.

Все повече студенти искат да стават инженери, а все по-малко – прависти

Все повече студенти искат да стават инженери, а все по-малко – прависти

Безработицата при висшистите пада на 3,38%

При определянето на приема ще се отчита и регионалната значимост на университетите, някои от които са единствени за няколко области. "Очакваме от всеки водещ регионален университет да излезе с програма - да каже какво очаква да постигне през следващите години на базата на перспективите за региона, на разговори с бизнеса и общините", заяви министърът.

Броят на завършващите ученици намалява, а университетите заявяват субсидирани места за 80 на сто от випуска абитуриенти, акцентира образователният министър. По неговите думи МОН ще намали субсидирания прием до около 60 на сто от броя на дипломиралите се младежи.

Доц. Иван Бъчваров: Учим студентите да предизвикват късмета

Доц. Иван Бъчваров: Учим студентите да предизвикват късмета

Министерството иска да ограничи достъпа до направления като "Икономика" и "Администрация и управление", в които сега учат около една трета от студентите. В същото време държавата ще се опита с позитивни стимули да пренасочи младите хора към професионални направления, които са приоритетни за нея. Промените в приема ще приключат следващата година, когато също ще има известна редукция на броя студенти, уточни проф. Денков.

Ректорите на университетите подкрепиха необходимостта от промяна, но изразиха опасения, че подобна реформа може да остави някои от тях без достатъчно средства, за да поддържат учебния процес. В отговор министърът ги призова: "Нека да намалим раздутия брой студенти, за да оправим финансирането".

"Не е нормално да имаме над 50 на сто млади висшисти, които не се реализират на позиции, изискващи висше образование", посочи той. Проф. Денков припомни на ректорите, че трябва да се използват и други източници на финансиране на висшите училища. Той изброи възможности като осигуряване на възможности за учене през целия живот, съвместна работа с бизнеса, както и чрез финансирането за наука, което трябва да се увеличи през следващата година.