В училищата в Украйна вече ще се изучава повече български език. Това стана ясно по време на среща на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и министъра на образованието и науката на Украйна Лилия Гриневич.
Двамата договориха мерки за разширяване на изучаването на български език в украинските училища. До края на месец януари 2018 г. двете страни трябва да подпишат междуправителствен документ, с който да конкретизират договореностите.

Борисов търси Порошенко за обучението на български език в Украйна

Борисов търси Порошенко за обучението на български език в Украйна

Министър Захариева подготвя общо писмо с още 4 държави

Българската общност в Украйна и българското правителство следят с внимание изпълнението на приетия закон "За образованието" от парламента на Украйна. Законът регламентира преподаването на майчиния език на малцинствените групи в страната.
На срещата днес Вълчев за пореден път получи уверенията от просветното министерство в Украйна, че приетият закон не ограничава, а създава условия за разширяване на изучаването на майчин език от българската общност, която наброява над 200 000 души.

Румен Радев успокоява - българите в Украйна ще учат на майчин език

Румен Радев успокоява - българите в Украйна ще учат на майчин език

Порошенко лично се е ангажирал с нашето малцинство

Двамата министри откриха и компютърен кабинет за интерактивно езиково обучение в 31-во Одеско училище, в което от тази година се изучава български език като майчин. Според Вълчев от България са командировани нови двама български преподаватели в 31-во Одеско училище.

В Украйна обучение на български език се осъществява в 42 държавни средни училища. Организирани са 57 неделни училища към българските обществени организации, в които допълнително се изучават българска история, фолклор, география и други свързани с България предмети.

Балтаджи уверява, че българите в Украйна ще учат майчиния си език

Балтаджи уверява, че българите в Украйна ще учат майчиния си език

Искат в Украйна да има европейско, не постсъветско образование

Стана ясно и че се обсъжда създаването и на ново украинско-българско училище в Одеса като отговор на повишения интерес към изучаване на български език.