Трябва да се промени процедурата по одобряване на учебниците. Това заяви пред БНР министърът на образованието Красимир Вълчев. Изказването му е по повод скандала заради манипулативното представяне на комунистическия режим в учебниците по история за 10 клас.

"В оценъчните листи за учебниците са отбелязани предимно техническите грешки, което е атестация за проблем с процедурата, че не сме задали повече от формалното съответствие, което изискваме. Освен формално съответствие, би трябвало да искаме този учебник да възпитава в определени отношения", коментира той.

Вълчев призна, че въпреки че като министър утвърждава учебниците, не е специалист и няма око да види всички разлики. Той обаче посочи, че след като ги е прочел, провокиран от сигналите, е забелязал, че учебниците се различават значително помежду си.

С оптимизъм да интерпретираме комунизма, иска АБВ

С оптимизъм да интерпретираме комунизма, иска АБВ

Самоубийствено било чувството на народа да търси само негативите в историята си

Просветният министър подчерта, че "академичната свобода не е абсолютна, особено когато става дума за писането на учебници, които трябва да съответстват на учебна програма, в която се намира проекция на целите на образованието".

Според Вълчев е променено отношението, което е в учебната програма. С различни техники е направен опит да се даде благовидност, нормалност на един режим, който ние сме характеризирали като тоталитарен, коментира той, допълвайки, че определено това било търсен ефект, защото нямало как да се направи случайно.

По думи на министъра основното в случая не бил комунистическият период, а базовите институции на тоталитарния режим.

"Диктатурите от 20 век може би няма да се случат в същата форма, но не е невероятно заради изкуствения интелект и информационните технологии през 21-ви век да се появят дигитални диктатури. Не може да възпитаваме децата в равнодушие", категоричен бе той.

ВМРО против децата да учат, че Ахмед Доган е български учен

ВМРО против децата да учат, че Ахмед Доган е български учен

Воеводите настояват за дебат относно съдържанието на учебниците по история

Припомняме, на 21 юни стана ясно, че е започнала петиция срещу подмяната на истината за комунизма в учебниците . Тя е адресирана до министър-председателя Бойко Борисов и до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Ден по-късно от СДС изразиха възмущението си от начина, по който е представен комунистическия режим в някои от предложените учебници по история за 10 клас.

Бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов също възнегодува срещу "скандалния опит за подмяна на истината за комунистическия режим" в новите учебници.

От "Демократична България" също бяха възмутени от манипулациите за комунизма в учебниците.

Преди дни пък стана ясно, че от МОН са реагирали изпратили препоръки на издателствата за учебниците по история.

От ВМРО също излязоха с позиция по въпроса, заявявайки подкрепа с решението на просветния министър. Те обявиха, че не искат децата да учат, че Ахмед Доган е български учен. По-късно през деня от издателство "Просвета" отрекоха подобни твърдения.

МОН реагира с препоръки към издателствата за тоталитарната история в учебниците

МОН реагира с препоръки към издателствата за тоталитарната история в учебниците

По думите на министър Вълчев има провокативни елементи в учебниците