Интерпретацията на историята в учебниците за 10-и клас е пореден изблик на нихилизма към българската история. Това заяви председателят на АБВ-София д-р Емил Кало по време на пресконференция на партията.

Той определи като самоубийствено чувството на народа да търси само негативите в историята си. 

Историята след 1989 година се изучава като история на комунизма само с отрицателна конотация и с омраза, смята той. Историята на България не е на фашизма и на Държавна сигурност, категоричен беше д-р Кало. Той настоява историята да бъде разглеждана оптимистично. От своя страна председателят на АБВ Младежи Пламена Заячка призова автономията на академичната общност да не се нарушава. 

Припомняме, на 21 юни стана ясно, че е започнала петиция срещу подмяната на истината за комунизма в учебниците Тя е адресирана до министър-председателя Бойко Борисов и до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

ВМРО против децата да учат, че Ахмед Доган е български учен

ВМРО против децата да учат, че Ахмед Доган е български учен

Воеводите настояват за дебат относно съдържанието на учебниците по история

Ден по-късно от СДС изразиха възмущението си от начина, по който е представен комунистическия режим в някои от предложените учебници по история за 10 клас.

Бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов също възнегодува срещу "скандалния опит за подмяна на истината за комунистическия режим" в новите учебници.

От "Демократична България" също бяха възмутени от манипулациите за комунизма в учебниците.

Преди дни пък стана ясно, че от МОН са реагирали изпратили препоръки на издателствата за учебниците по история.

Вчера от ВМРО също излязоха с позиция по въпроса, заявявайки подкрепа с решението на просветния министър. Те обявиха, че не искат децата да учат, че Ахмед Доган е български учен. По-късно през деня от издателство "Просвета" отрекоха подобни твърдения.

МОН реагира с препоръки към издателствата за тоталитарната история в учебниците

МОН реагира с препоръки към издателствата за тоталитарната история в учебниците

По думите на министър Вълчев има провокативни елементи в учебниците

Относно темата с партийните субсидии председателят на АБВ Румен Петков заяви, че трябва да се избере една част от депутатите, защото един лев на глас убивал всичко, което е вън от ГЕРБ, БСП и ДПС. Стои въпросът и как ще протича мониторинга върху партийното финансиране.

Идеята бизнесът да финансира политическите партии, отсега си представям какви фантастични резултати ще даде - ще са близки до нулата, прогнозира председателят на АБВ. Трябва да се опрем на процент минималната работна заплата и финансирането да бъде стъпаловидно, съобразно получените гласове, като не създава бюджетни излишъци у партии, които в сметките си държат милиони, предлагат от партията. Настояват и за дебати по въпроса.

Лидерът на АБВ засегна и въпроса с изтребителите. По най-грубия начин се погазва решението на Народното събрание за закупуването на изтребителите F-16Защо трябва да изсипваме 2,2 милиарда без обяснение, запита той. С много по-малко средства можем да вдигнем старите МиГ-ове, а освен това според него загърбваме Европа.

За Румен Петков субсидията от 1 лв. е уродлива постъпка на ГЕРБ

За Румен Петков субсидията от 1 лв. е уродлива постъпка на ГЕРБ

Според него липсва анализ на потребностите на партиите

Петков отправи и критика към състоялия се в началото на юни гей парад. За последните години няма постъпили оплаквания за нарушаване на човешки права на представители от изброените групи, участвали в шествието. Когато се демонстрират различия, се насаждат нови различия, заяви той.

За тазгодишния гей парад българското правителство е отпуснало 100 000 лева, се посочва в отговор към партията, даден от МВР по Закона за достъп до обществена информация.

В охраната на шествието и контрапарада са били ангажирани 792 полицаи. Това обезкръвява охраната на София, възмути се Петков. По думите му това е дълбоко неправилен подход. 

АБВ иска мораториум върху сделката на F-16

АБВ иска мораториум върху сделката на F-16

Според Румен Петков САЩ гледа на нас като на портмоне