В рамките на работното посещение в Държавата Израел българският енергиен министър Теменужка Петкова обсъди с колегата си д-р Ювал Щайниц възможностите за доставка на природен газ за страната ни.

"Сигурността на енергийните доставки и диверсификацията на източниците и маршрутите на природния газ са сред основните приоритети в енергийната политика на настоящето правителство. Разглеждаме източното Средиземноморие и Израел като потенциален източник на природен газ", каза Петкова по време на разговорите.

По думите й страната ни проявява интерес към възможностите за доставки на природен газ до територията на България от израелските офшорни газови находища Тамар и Левиатан.

Борисов обсъди развитието на газовите проекти с Андрю Браун

Борисов обсъди развитието на газовите проекти с Андрю Браун

В Давос премиерът разговаря с ръководителя на Royal Dutch Shell Андрю Браун

Петкова представи пред министъра на националната инфраструктура, енергетиката и водните ресурси на Държавата Израел д-р Щайниц развитието на газовите проекти в България.

Чрез проектите за интерконектори Гърция-България и Турция-България страната ни е неразделна част от реализацията на Южния газов коридор, работим и по вариант за включване в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ до Александруполис, Гърция, каза Петкова.

Една от възможностите за доставка на израелски природен газ до България е именно чрез терминалите за втечнен природен газ. Като друг вариант се разглежда проектът за подводен газопровод EASTMED от Израел през Кипър и остров Крит до Гърция.

Теменужка Петкова: Интерконекторът Гърция-България е най-важен за енергийната ни сигурност

Теменужка Петкова: Интерконекторът Гърция-България е най-важен за енергийната ни сигурност

Обществената поръчка за изпълнител стартира тази есен

Българската страна запозна израелската и с концепцията за създаване на регионален газоразпределителен център "Балкан" на територията на България.

По думите на министър Щайниц израелският енергиен сектор разработва значителни ресурси от природен газ, които биха могли да се изнасят. Той изрази надежда, че Израел може да допринесе за диверсифициране на източниците на природен газ в Югоизточна и Южна Европа и особено за България, Гърция и Италия.

Координират хъба "Балкан" с газопровода Eastring

Координират хъба "Балкан" с газопровода Eastring

Словакия с интерес към газовия хъб "Балкан"

Двамата министри се договориха да подготвят Меморандум за разбирателство в областта на енергетиката, с акцент върху възможността за доставка на природен газ от офшорните газови находища на Държавата Израел.

Обсъдени са и възможностите за съвместно сътрудничество в сферата на киберсигурността в енергийния сектор.

В заключение, министър Петкова добави, че страната ни би оценила високо опита и добрите практики на израелските компании в областта на проучването и добива на природни богатства и допълни, че израелски инвеститорски фирми са добре дошли в България.

 Израел, Кипър, Гърция и Италия строят нов коридор за газ за Европа

Израел, Кипър, Гърция и Италия строят нов коридор за газ за Европа

Европа намалява енергийната си зависимост от Русия