Реформаторите настояват да съдим Русия заради пропуснатите ползи от спирането на „Южен поток”. Това си мнение те изразиха по време на редовния парламентарен контрол, като Петър Славов попита вицепремиера Томислав Дончев какви разходи е направила страната ни заради реализацията на този проект и възможно ли е да си ги възстановим, след като проектът бе зачеркнат.

От 2010 г. до настоящия момент, по обяснението на Дончев, общо Българският енергиен холдинг (БЕХ) е инвестирал 198 млн. лева. Ниски били вложенията на средства в периода 2010-2013 година. Най-висока инвестиция е направена на 18 август 2014 г., когато са вложени 191 млн. лева. В края на 2014-а, когато проектът е прекратен, от думите на вицепремиера Томислав Дончев стана ясно, че БЕХ се е ограничил до минимум в харчовете си по проекта.

„Южен поток” е малко вероятно да се случи отново, обяви той. Следващата седмица предстоят разговори с Европейската комисия за реализацията на газовия хъб „Балкан”, в който ще се включат няколко руски тръби.

Реформаторът Мартин Димитров поиска да заведем общ иск заедно с другите засегнати европейски държави, които също страдат от пропуснатите ползи след спирането на проекта.

В случая с „Южен поток” българската стана е била добросъвестна, отчете Мартин Димитров. Според него и ние можем да съдим Русия, така, както тя заведе дело срещу нас за спирането на АЕЦ „Белене”. Димитров смята, че това, че Русия не е спазила европейското законодателство не трябва да е проблем на България.