"Зелената сделка" е една от причините за високата цена на тока. Това заяви пред bTV бившият евродепутат от БСП Петър Курумбашев.

По негови думи това е една изкуствено създадена търговия с вредни емисии.

Той изрази мнение, че цените на електроенергията у нас щяха да са различни, ако АЕЦ "Белене" беше построена.

По отношение на затварянето на държавните "Мини Марица-Изток" Курумбашев изрази недоумение как от Европейската комисия са сметнали, че това трябва да се случи до 2027 г. "Нашите хора пък решили 2036 г. Как и те го изчислиха? Аз ще ви кажа кога можем да спрем "Марица-Изток" - когато пуснем "Белене", категоричен бе той.

По негови думи изваждането на една базова мощност може да се замести само с друга такава.

Според Курумбашев незабавно трябва да започне изплащането на компенсации за бизнеса и бита.

С втора актуализация Янев предлага да компенсира бизнеса за цената на тока

С втора актуализация Янев предлага да компенсира бизнеса за цената на тока

Настоя да започне експертен разговор за проекта на АЕЦ "Белене"

Относно президентската надпревара бившият евродепутат заяви, че тримата основни конкуренти - Румен Радев, Анастас Герджиков и Лозан Панов, са изключително достойни кандидати за поста. Това не са хора, които влизат в политиката, за да получат някакво развитие, а напротив - това са хора, постигнали върховете, изтъкна той и изрази надежда по време на президентския дебат да поставят проблемите в техните области.

Според него усещането за гарантирана победа е измамно. "Като обявиш някого за безалтернативен, му правиш лоша услуга, защото може да демотивираш неговите избиратели, защото те ще са на мнение, че фаворитът им ще бъде избран. Алтернатива има до последния ден", категоричен бе Курумбашев. Той се усъмни в подкрепата на БСП към Румен Радев.

Относно скандала с Pandora Papers бившият евродепутат обърна внимание, че отсъстват политици от някои държави, като например Съединените щати. Сигурно те не регистрират офшорни компании, тъй като част от офшорните компании са в САЩ, отбеляза политикът.

Хиновски: Не можем да ограничим износа на ток

Хиновски: Не можем да ограничим износа на ток

Малките предприятия не могат да си купят енергията, която им е необходима

За българските имена, замесени в мащабното журналистическо разследване - Делян Пеевски и Николай Младенов, Курумбашев заяви: "Съмнявам се да има ефект. При Младенов - той просто е регистрирал компания, която никога не е била активна. Още повече, че по това време той вече не е присъствал в българската политика".

По негови думи Pandora Papers и санкционираните по "Магнитски" за пореден път доказват, че проблемите на страната се виждат по-добре отвън, отколкото от българските служби.

Той изрази предположение, че ние също разполагаме с тази информация, но имаме и някаква причина "срамежливо да не искаме да я споделяме".

КНСБ: България е най-големият губещ от "Зелената сделка" на ЕК

КНСБ: България е най-големият губещ от "Зелената сделка" на ЕК

Според Пламен Димитров това въобще не било "сделка"