Близо 105 милиона евро ще получи България в периода 2014-2020 по фонда за подпомагане на най-нуждаещите се лица.
Това стана ясно от думите на социалния министър Хасан Адемов по време на блиц контрола в Социалната комисия. Целта на този финансов ресурс е най-бедните у нас да намалеят с 260 000.

До 2020 Европейският съюз е заделил 2 милиарда евро за най-бедните европейци. Целта на европейските средства, с които ще разполага МТСП по различни програми е освен да се работи за социално включване, но и да се гарантира изхранването на хората, които не могат да бъдат обхваната от мерките за социално включване.

Министър Хасан Адемов поясни, че това е нов фонд на Европейската комисия. Той ще предоставя подкрепа на държавите членки за осъществяването на програми, чрез които най-нуждаещите се лица ще получават храна, а дрехи и други стоки от първа необходимост ще бъдат предоставяни на бездомните хора и децата, живеещи в условия на материални лишения.

Държавите членки ще заплащат 15% от разходите по своите национални програми за подпомагане на най-бедните, а останалите 85% ще бъдат покривани по линия на фонда.

Съгласно предложението националните органи ще разполагат със значителна гъвкавост при планирането и предоставянето на помощта в съответствие с националните си програми.

Конкретните критерии за разпределянето на помощта ще бъдат изготвяни от държавите членки, а също и от самите партньорски организации, тъй като те могат най-добре да насочат помощта в зависимост от конкретните нужди по места.

Партньорските организации, в повечето случаи неправителствени организации, ще имат за задача да доставят храните или стоките на най-нуждаещите се лица. За да допринесат за изпълнението на целите на фонда, свързани със социалното сближаване, партньорските организации ще трябва не само да предоставят на най-нуждаещите се лица материално подпомагане, но и да осъществяват основни дейности, насочени към тяхната социална интеграция. Този род съпътстващи мерки също ще могат да получават подкрепа по линия на фонда.

В стратегията „Европа 2020" ЕС пое ангажимент да намали с поне 20 милиона броя на бедните или застрашените от бедност хора.