Много се говори за биткойна и другите криптовалути, как са поскъпнали над 15 пъти през изминалата година и как тинейджъри са станали милионери, от търговията с Биткойн. Дали обаче, търговията на финансовите пазари, с каквито и да било активи, включително и криптовалутите, е толкова лесна?

Досега беше лесно - инвеститорите които купуваха биткойн и забравяха, следвайки стратегията "купи и дръж" и винаги печелиха. Защото цената на биткойна се движеше само в една посока - нагоре!!!

Както видяхме напоследък обаче, цената на биткойна и другите криптовалути, може да се движи не само нагоре, но и надолу...

От тук нататък обаче, играта ще загрубее, защото в нея се включиха големите институционални инвеститори, на които явно им омръзна да стоят настрана и да гледат, как дребните инвеститори и "биткойн общността" печелят и печелят от непрестанните си залози върху биткойна.

Ето защо, преди да се впуснете в търговията с биткойн и други криптовалути, Ви предлагаме да тествате инвеститорските си знания и способности, за да видите до колко сте готов да спечелите инвестиционната игра...

Грабвайте молива и започвайте да пишите на едно листче до вас верните отговори. След това, разбира се ще посочим и кои са били верните отговори. Ако резултатът Ви е над 80%, то Вие сте готов да стартирате с търговията на финансовите пазари!

1. Мислите ли, че търговията на финансовите пазари е потенциално средство за бързо забогатяване?

a) Да б) Не

2. Какво бихте направили с акциите на компания, които са загубили над 70% от стойността си.

a) Ще ги купя б) Ще ги продам в) Няма да ги закачам

3. Шансът ви да реализирате доходност от 20%, при еднакво ниво на риск, е по-голям, ако разполагате със сума от 1000 лева, или със сума от 10 000 лева

a) По-голям при сума от 10 000 лева б) По-голям при сума от 1000 лева в) Шансът е еднакъв

4. Уорън Бъфет живее още в къщата си закупена преди повече от 50 години, защото:

а) не е имал пари да си купи по-голям имот б) е смятал, че може по-добре да инвестира средствата, които иначе би вложил в имот

5. Целта ви за дългосрочна (следващите 20 години) месечна доходност трябва да е

а) 5% б) 1-2% в) 9.8%

6. Ако можете да се върнете 50 години назад, в коя компания бихте инвестирали?

а) Altria б) IBM

7. Ако инвестирате 1000 лева и реализирате доходност от 10% годишно, колко ще са средствата ви след пет години?

а) 1 500 б) 1 610

8. За какво трябва да съжалявате повече - че не сте си купили биткойн при нива от 100 долара преди години, или че не сте си купили биткойн при нива от 1 100 през изминалата година?

а) За нива от 100 долара б) За нива от 1 100 долара

9. Трябва ли да поставяте стоповете си за ограничаване на загубата и прибиране на печалбите след като влезете в позиция?

а) Да б) Не

10. Когато пазарът тръгне срещу вас и цената доближи стопа ви за ограничаване на загубата, е добра идея да го отмените, за да не ви удари, защото сте убедени, че пазарът ще се върне.

а) Да б) Не

11. След серия от печеливши сделки, решавате, че явно нищо не може да ви спре. Добра идея ли е да продължите да търгувате, като увеличите търгуваните обеми?

а) Да б) Не

12. Най-добре е да инвестирате във фондовете, които са се представяли най-добре през последните три години

а) Да б) Не

13. Поевтиняването на един актив с примерно над 50% е добра причина да си го купите, докато продължава да пада. В крайна сметка, рано или късно трябва да възстанови стойността си.

а) Да б) Не

14. Ако смятате, че следващата серия от пет сделки, ще бъде - една печеливша от 50%, една печеливша от 40%, една печеливша от 30% една губеща от 20% и една печеливша от 35%, то напълно логично е да използвате ливъридж от 5 пъти, за да мултиплицирате размера на сумарната си печалба по 5.

а) Да б) Не

15. Добре е да скъсявате акции и активи, достигнали нови исторически върхове?

а) Да б) Не

16. Ако изкарвате доходност от 10% на месец, каквато често е целта на някои индивидуални валутни и крипто-трейдъри, то ако стартирате със сумата от 15 000 лева, след 10 години, ще разполагате със:

а) 10 милиона лева б) 158.9 милиона лева в) 1.39 милиарда лева

17. Най-важното в инвестирането е риск мениджмънта, дисциплината, да се учите от грешките си и образованието

а) Да б) Не

 

Снимка 335973

Източник: iStock

 

Надяваме се, че въпросите не са Ви затруднили, а сега и верните отговори:

1. Верен отговор - Не

Ако си мислите, че търговията на финансовите пазари ще Ви направи богат, при това бързо, то определено е по-добре да се ориентирате към хазарта, или друг бизнес. Резултатът от това да търгувате с цел бързо забогатяване може да е само един - да станете по-беден!

2. Верен отговор - Няма да ги закачам

В инвестициите има едно правило, не се опитвайте да хванете "падащ нож". Както казва Джеси Ливърмор - "Един актив никога не е твърде евтин, за да продължи да пада и твърде скъп, за да продължи да поскъпва". Да, добре е да купувате евтини и да продавате скъпи активи, но само, след трайни доказателства за промяна на тренда и след като сте наясно с фундаменталната причина за поевтиняването им.

3. Верен отговор - Шансът е еднакъв

Успехът на финансовите пазари не зависи от размера на капитала с който стартирате, а от нивото на риск и цели за доходност, които си поставяте... Ако смятате, че с 1000 лева ще направите по-лесно 20% доходност, значи сте склонен да поемете по-голям риск.

4. Верен отговор - Смятал е, че по-добре може да управлява средствата си

Само благодарение на това си решение, преди близо 60 години, Уорът Бъфет е по-богат с близо 800 милиона долара.

5. Верен отговор - 1-2%

Инвеститорите, които са изкарвали над 20% на година, за един по-дълъг период от 20, или повече години, се броят на пръстите на двете ръце. Едва ли ще сте от тях...

6. Верен отговор - Altria

Модерното не винаги е най-печелившото. Да, IBM е била модерна преди 50 години, в действителност обаче, Altria - скучната тютюнева компания е най-доходоносната инвестиция на последните 50 години!!!

7. Верено отговор - 1 610 лева

Има нещо наречено "сложна лихва", което е най-добрия Ви приятел и помага средствата Ви да се повишават по-бързо, като се капитализира и вече направената Ви печалба...

8. Верен отговор - При ниво от 1 100 долара

Когато бикойнът бе 100 долара, бъдещето на технологията все още е било доста съмнително. Дори и да сте си купили биткойн при 100 долара обаче, едва ли сте щели да ги държите до днес. От друга страна при нива от 1 100 долара, вече бе далеч по-ясно, че биткойнът ще продължи да съществува. Той поскъпва над 10 пъти, при това само зя няколко месеца, а истерията става масова...

9. Верен отговор - Да

Винаги трябва да поставяте стопове, когато търгувате на финансовите пазари. В противен случай, рискувате да регистрирате тотална загуба на капитала си...

10. Верен отговор - Не

Никога и при никакви обстоятелства, не променяйте стопа си за ограничаване на загубите, който най-вероятно сте поставили, когато все още не сте били емоционално обвързан с позицията си!!!

11. Верен отговор - Не

Емоциите са съществена част от търговията на финансовите пазари. Практиката сочи, че прекалената самоувереност, често води до най-големите грешки при инвеститорите.

12. Верен отговор - Не

Не е задължително. Историята сочи, че шансовете най-добре представящите се фондове през последните три години, да повторят този резултат е под 10%!

13. Верен отговор - Не

При сериозно поевтиняване на един актив, най-вероятно има сериозна и фундаментална причина за това. Не купувайте един актив, само защото е поевтинял с много... Защото прага, до който може да поевтинее, често е 0.

14. Верен отговор - Не.

Не, защото едната губеща сделка от 20%, при ползване на 5 пъти ливъридж, означава, че инвеститорът ще загуби 100% от средствата си, или всичко което е спечелил, включително и първоначалния си капитал...

15. Верен отговор - Не

Не търгувай срещу тренда и никога не скъсявай активи, достигнали нови исторически върхове...

16. Верен отговор - 1.39 милиарда лева

Помните ли кой е най-добрия Ви приятел - сложната лихва... А недостижимостта на посочената сума от 1.39 милиарда, трябва да Ви говори, че тези цели не са особено реалистични за дългосрочна доходност!

17. Верен отговор - Да

Както казва Джордж Сорос, най-важното е образованието и да се учите от грешките си.