"Досега лъгали ли сме някога?" Tака държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев започна интервюто си в сутрешния блок на БНТ.

По думите му при толкова починали хора, да има такива хора, които да твърдят, че го има вируса, я го няма, е дива безотговорност. До такава степен яхнаха вълната отделни личности, но хората виждат всичко, те могат да си направят изводите и ние сме длъжни да казваме истината. Истината е числа и тя не може да бъде измислена, посочи Кунчев. Представете си да не говорим за коронавирус и да не даваме информация, попита здравният инспектор.

Ангел Кунчев към гражданите: Стиснете зъби още малко

Ангел Кунчев към гражданите: Стиснете зъби още малко

Реалистичният срок за преминаване на настоящата вълна е 3 до 4 седмици

Ангел Кунчев обясни, че всичко, което пристигне в България като ваксини, се употребява в рамките на 3-4 дни. След кацането на самолета и пристигането на тира в рамките на полунощ колите на РЗИ-тата пристигат, взимат ваксините и на следващия ден започват да работят с тях, обясни той. Постепенно растат количествата на "Пфайзер", на "Модерна" и продължават да идват количества на "Астра Зенека". Вече минахме 400 000 направени дози, и ако има редовни доставки, още в началото на април ще достигнем 500 000 направени дози. Ние сме в състояние да направим 40-50 000 имунизации дневно, отчете Кунчев.

Ангел Кунчев ни подготвя за пик на заразата преди изборите

Ангел Кунчев ни подготвя за пик на заразата преди изборите

При 70% имунизиране на населението ще кажем довиждане на епидемията

Той добави, че след като има заключенията на експертите за ваксините, не би трябвало да има страхове. Започват постепенно страховете да се преодоляват и хората започват да търсят ваксините, изтъкна доц. Ангел Кунчев. Той няма нови данни за починал човек, имунизиран срещу COVID-19.

Няма как всички смъртни случаи да бъдат свързани с имунизацията, настоя Кунчев и допълни, че изводите могат да се направят с много внимателни проучвания. Най-сигурният начин е протокол от направена аутопсия.

"COVID-19 e доста коварно заболяване и много многолико. То не е заболяване на горните дихателни пътища и на белия дроб, а то е заболяване на малките кръвоносни съдове", предупреди Кунчев.

Ние сме държавата с най-леки мерки и никога няма всички да бъдат доволни, изтъкна Кунчев и определи решението на министъра на икономиката Лъчезар Борисов за големите магазини като погрешно.

Бойко Борисов не разреши големите магазини да отворят

Бойко Борисов не разреши големите магазини да отворят

Министърът на икономиката отмени издадените по-рано днес указания

Той посочи, че всички решения се превръщат в мерки на базата на заповед, подписана от министъра на здравеопазването. Решенията са много трудни, защото търсим баланса. Пълно затваряне ще повлияе, ще смъкнем малко случаите, но въпросът е каква е цената, уточни Ангел Кунчев.

Кунчев запита в коя страна не се взимат политически решения с мерките? Експертите са за това да убеждават, да дават решения и варианти, а политиците са тези, които въвеждат мерките, обясни той.

По отношение на предстоящите парламентарни избори, Кунчев заяви, че няма причини за отлагане на изборите. Ако изборите се проведат така, както предвижда изборният протокол, който е доста подробен, те не крият опасност и риск, увери Кунчев.

"Арена Армеец" винаги може да се превърне в полева болница, но засега не е нужно.

Изборите ще са безопасни, не се обсъжда отлагане

Изборите ще са безопасни, не се обсъжда отлагане

Той призова политиците да не използват COVID за предизборни цели