Бившият директор на Института за спешна медицинска помощ "Н. Пирогов" проф. Асен Балтов се върна на работа в болницата като ортопед и травматолог. Той спечели делото и на втора инстанция срещо своето дисциплинарно уволнение, съобщи БНР.

Проф. Балтов ще работи на граждански договор за един месец, докато изтече срокът за обжалване, а след това се очаква да бъде възстановен като лекар - ординатор в болницата.

Балтов ще води и други съдебни дела заради това, че е бил отстранен като директор на болницата

Стойчо Кацаров съди Балтов и Ангелов

Стойчо Кацаров съди Балтов и Ангелов

Сигнал в спецпрокуратурата за набеждаване ще внесе

"Това беше едно решение, което беше взел проф. Поромански, според мен, не еднолично, а под въздействието на служебния министър Стойчо Кацаров. Но аз все още смятам, че макар и да съм възстановен от съда, това не ми пречи да си потърся правата към хората, които са били виновни за моето дисциплинарно уволнение", каза проф. Балтов.

Той заяви, че очаква, че болницата няма да обжалва решенията на две съдебни инстанции, които отменят дисциплинарното му уволнение преди да стане депутат в 47-ото народно събрание. 

Проф. Асен Балтов уволнен от "Пирогов"
Обновена

Проф. Асен Балтов уволнен от "Пирогов"

Медикът научил от медиите за освобождаването си от поста

Припомняме, на 13 септември 2021 г. проф. Асен Балтов бе уволнен от поста директор на болницата за спешна медицинска помощ "Н. Пирогов".

Тогава проф. Балтов каза, че се правят се внушения, опорки и визирайки служебния здравен министър Стойчо Кацаров се опитва да настроят обществото против работещите в болницата. В последните два месеца и половина не се увеличиха ваксинациите, не сме подготвени за нова вълна и мисля, че много хора ще разберат какво се случи през тези два месеца и половина - опит за тотално дискриминиране на държавните болници от служебния здравен министър и всички ние ще берем плодовете на неговия труд в следващите месеци, предупреди проф. Балтов.

След уволнението на директора, персоналът на болница "Пирогов" излезе на протест в подкрепа на проф. Асен Балтов.

Той самият призна, че е останал изненадан и е разбрал за уволнението си от медиите.

За решението стана ясно дни, след като резултатите от извършената проверка в "Пирогов" показаха, че болницата трябва да върне над 1 млн. лв. на НЗОК заради нарушения. Причината е, че средствата са били изписани за лечение по две диагнози - чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност. Такова обаче изобщо не е било извършвано.

Здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че той самият е един от фиктивните пациенти, на които е била поставена такава диагноза, но без да са му правени изследвания.