ГЕРБ обсъдиха с лекарския съюз здравната реформа. Председателят на БЛС Иван Маджаров е доволен от срещата. Предложението на здравния министър Кирил Ананиев медиците разглеждат като работен вариант.

Ще гарантираме на българските пациенти стабилна здравна система, увери Маджаров. Реформата в сектора не трябвало да води до сътресения в системата.

Би могъл да изкристализира и трети модел, предположи шефъат на БЛС. При всички положения трябвало да има солидарен модел, които да бъде надграден.

Едва 6% от българите готови да плащат и за здравна застраховка

Едва 6% от българите готови да плащат и за здравна застраховка

По-малко от 20% от българите одобряват настоящия модел

Припомняме, само преди дни БЛС проведе среща и с БСП във връзка с готвения от опозицията вот на недоверие към правителството по темата за здравеопазването. Дебатът по вота ще се проведе в петък.

Диалогът ни с Българския лекарски съюз беше ползотворен и гарантирахме, че държим дискусията за здравеопазването да бъде на експертно ниво и да избягваме политическата й употреба. Това каза коментира шефката на здравната комисия в НС Даниела Дариткова.

Припомняме, на пленума на БСП преди три седмици бе обявено, че след обявените предложения за здравна реформа от министър Кирил Ананиев социалистите подготвят третия си вот на недоверие към правителството Борисов 3.

Ананиев не може да гарантира, че няма да се плаща под масата
Обновена

Ананиев не може да гарантира, че няма да се плаща под масата

Политическата съпротива срещу здравната реформа е факт, според здравния министър

От БСП обаче заявиха, че няма да търсят подкрепа в останалите парламентарно представени партии и опозицията в лицето на ДПС, а подкрепа ще търсят в съсловните организации и засегнатите от реформата страни.

БСП се срещнаха миналата седмица и със застрахователите.

Днес пък от ДПС изразиха сериозна загриженост за сектора на здравеопазването по принцип.