Не съм изненадан от дискутирания нов кандидат за министър на здравеопазването. Не е задължително министърът да е лекар. Играли сме тази игра. Това заяви по време на пресконференция в БТА д-р Методи Янков от Националното сдружение на частните болници по повод обсъждането на името на новия здравен министър.

Д-р Янков даде пример с бившите здравни министри Славчо Богоев (в кабинета "Сакскобургготски") и Десислава Атанасова (в първото правителство на Борисов). Не запомнихме този експеримент положително. Имаме старо предложение НЗОК да стане филиал на НОИ, допълни леко иронично д-р Янков.

В пресконференцията на тема: "Правен хаос в здравеопазването - светлина в тунела" участваха представители на Националното сдружение на частните болници /НСЧБ/ и Центъра за защита на правата в здравеопазването /ЦЗПЗ/.

По време на пресконференцията бяха обсъдени няколко теми - Бюджет 2018 в частта здравеопазване, броя на болниците и ограниченията за разкриване на нови болници.

Кирил Ананиев е добре премислен политически избор, смята финансист

Кирил Ананиев е добре премислен политически избор, смята финансист

"Не е нормално болниците да бъдат 400 на този брой население"

Според д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, забраната за финансиране на нови лекарства и откриване на нови болници е глупав и примитивен подход. Щяхме ли да имаме антибиотици, инсулин, ако имаше подобен подход преди. Може ли да забраниш прогреса и развитието - що за решение и що за идея е това, запита реторично д-р Кацарав.

Той апелира депутатите да премислят преди да гласуват това решение, защото, по думите му, е глупост и не може така да бъде решен въпросът. Има други начини, посочи д-р Кацаров.

Д-р Красимир Грудев от Националното сдружение на частните болници, определи ограничението за включване на нови лекарства като опит да не се продължи лечението на пациентите. Но никой не смее да го заяви гласно, смята д-р Грудев. Той даде пример със спирането на въвеждането на нови молекули в онкотерапиите.

За другото ограничение - за откриване на нови частни болници, д-р Янков от сдружението на частните болници обясни, че твърдението, че в България има много болници в страната, не е вярно. Кои са много, запита той. "Защо се закриват болници в малките градове, защо се закриват пожарните, училищата, данъчни служби? Кой е казал, че там може да има многопрофилна болница за активно лечение", запита д-р Янков и даде пример, че високите изисквания за определен брой хирурзи дори в малките болници, е причина за закриване на лечебници в малките населени места.

Д-р Кацаров поясни, че в България болниците са около 300, като част от тях са санаториуми. Има други специализирани очни амбулаторни структури, има центрове, които само се наричат болници, защото според законодателството те трябва да се регистрират така.

Броят на леглата е съвсем малко повече от средния брой за ЕС. Германия, Латвия и др. имат повече легла. Това никога не е поставяно за дискусия в Германия. Само Дания има по-кратък болничен престой от България, допълни той.

Относно Бюджет 2018 д-р Методи Янков обясни, че държавата продължава да плаща много малък процент от своите задължения към Здравната каса за около 4,5 млн. души, чиито здравни осигуровки се поемат от нея.

Колегата му от Националното сдружение на частните болници д-р Цветан Диманов поясни, че според Закона за здравното осигуряване страната ни трябва да плати здравните осигуровки за 1,6 млрд. лева, но от републиканския бюджет ще преведат на Касата с около 400 лева по-малко. Държавата от години плаща по-малко и вместо да е коректен платец, тя насъсква обществото срещу лекарите, каза д-р Диманов. Той поясни, че броят на групите, за които държавата плаща здравни осигуровки, може да бъде открит в НОИ.

Д-р Цветан Диманов препоръча Касата да плати задълженията си към чуждестранните каси и към болниците в страната. Платете на Европа и на българските болници извършените с разход за труд, ток, лекарства, операции - да може българските болници да укрепнат, обясни д-р Янков. Няма от къде да внесем лекари и сестри, допълни той.

Д-р Красимир Грудев, който бе водещ на пресконференцията, обясни, че предвижданото увеличение на бюджета на НЗОК с 11% е съизмеримо с увеличението на минималната работна заплата. Въпросните 400 млн. лева на Касата са предвиждания от трансфери и очакване от приходи от здравните вноски, каза той. Д-р Грудев даде пример, че принципът на Касата е прост - има едни пари, едни лобита, които се борят за тези пари. Цената на клиничната пътека няма актуални разчети за стойността. Няма разчет това колко струва реално, допълни той.

Виждаме, че в бюджета отново няма политики, обясни д-р Грудев. Той припомни, че някои от предложенията за реформа са отпаднали в съда, визирайки отпадането на предложенията за влизане в болница само с пръстов отпечатък, за това Касата да подбира с кои болници да сключва договори, за двата медицински пакета за здравни грижи.

В отговор на въпрос как разумно да бъде преразпределен Бюджета на Касата д-р Кацаров заяви, че той не почива на никакви разчети. Това са остатъчни пари от общите държавни разходи, както и основният пакет не почива на никакви разчети на медицински услуги.

"Защо не се финансира политика, която да гарантира скъсяване на болничния престой", запита д-р Янков и обясни, че това ще даде възможност за удължаване на престоя за пациентите, които имат нужда да се долекуват в болницата.

Според д-р Янков, откриването на здравословни проблеми на бебета още преди раждането им и направените аборти са спестени пари. "Българските успехи в пренаталната диагностика са на нивото на европейските. Колко увредени бременности са прекъснати в подходящия срок и каква е печалбата за семействата и обществото", запита риторично д-р Методи Янков.