"Надявам се строгият контрол да допринесе мерките, които сме предприели да са достатъчни, ако не, разбира се, ще се затегнат и допълнително мерките през следващите седмици". Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред Нова телевизия.

Ситуацията в София продължава да бъде тревожна, но ситуацията се следи ежедневно, за да се наложат допълнителни мерки, ако има нужда от това, обясни Фандъкова. Кривата на заболеваемостта отива нагоре и най-голямото ми притеснение е болниците в София дали имат капацитет. Болниците все още имат капацитет, който се запълва, като за това било нужно да се въведат и първите мерки.

2019 новозаразени и 1118 излекувани от коронавирус за денонощие

2019 новозаразени и 1118 излекувани от коронавирус за денонощие

За последните 24 часа са поставени 1 244 дози ваксини

Контролът е засилен и наблюдението, което имаме е, че повечето хора в София спазват мерките и само това може да ни помогне да не се стигне до по-тежко затваряне. Нарушителите трябва да знаят, че всички контролни органи са безкомпромисни, подчерта кметът.

Само за вчера Столичният инспекторат и полицията са направили 350 проверки в различни търговски обекти и са съставени 12 акта. В голямата си степен мерките се спазват, но задължително строгите проверки продължават, предупреди Фандъкова.

Постоянен контрол за носене на маски на откритите пазари в София

Постоянен контрол за носене на маски на откритите пазари в София

Зам.-кметът Дончо Барбалов и полицаи провериха Женския пазар

Междуградските линии също са под контрол. Основният проблем е неносене на маски или носене на маски така, както се изисква. Инспекторите следят за правилното носене на маски и глобата за неносене на защитни маски е 300 лв.

С мерките от петък са забранени фестивали, в които се събират много хора дори на открито.

Фандъкова напомни, че работят девет общински поликлиники (ДКЦ-та), в които има COVID кабинети. Тази мярка помага на хората да получат лекарска помощ, без да натоварват болниците.

Родители с ултиматум към правителството: Върнете големите ученици в клас, иначе започваме протести

Родители с ултиматум към правителството: Върнете големите ученици в клас, иначе започваме протести

Децата са демотивирани от месеците, прекарани пред екраните

Ако зависело от Фандъкова, тя би предложила да не бъдат затваряни училищата изобщо, но причината е само в мнението на експертите, лекарите и медиците. При този вариант на вируса има все повече млади хора, които са заразени, а някои от тях са усложнени и се лекуват в болниците. Почти 4 000 ученици и учители има карантинирани, а две детски градини в район "Овча купел" вече са затворени.

На Фандъкова много й се иска детските градини да работят и децата от 1 до 4 клас да ходят на училище. "Ще ми се да не се случва затварянето на детските градини и на малките ученици, но следващата мярка, ако се наложи, ще бъде затварянето на големите търговски вериги и фитнесите. За мен е много по-важен контролът по спазване на мерките", категорична бе тя. Кметицата се надява онлайн обучението да трае по-кратко.

На всеки един бюджет кризата с COVID-19 се отразява. 13.6 млн. лв. по-малко били приходите в бюджета на Столична община в края на 2020 г., а най-големият проблем се отрази на градския транспорт.

Близо 90% от софиянците нямат доверие как се изразходва бюджета на града

Близо 90% от софиянците нямат доверие как се изразходва бюджета на града

От "Граждански бюджет за София" настояват средствата да се разпределят и на териториален, и на тематичен принцип

По отношение на разследването на случая със загиналото 16-годишно момче от токов удар на столичния булевард "Иван Гешов", Фандъкова обясни, че службите продължават разследването на престъплението. Още веднага било спряно електричеството за четирите незаконни павилиона, които се захранвали от електрическия кабел.

Компетентните органи, полицията и прокуратурата работят активно и аз съм убедена, че ще стигнат до виновниците, категорична бе Фандъкова.

Припомняме, на 14 февруари 16-годишно момче почина след токов удар от шахта, пресичайки на пешеходна пътека при болницата "Св. Иван Рилски" в София.

На следващия ден институциите започнаха да си прехвърлят отговорността, че не е ясно кой контролира кабела, преминаващ към павилион в двора на болницата.

Прокуратурата също започна да търси информация по случая.

Здравният министър Костадин Ангелов също започна проверка по случая.

От болница "Св. Иван Рилски" нямат информация за инфраструктурата.

Общинските съветници поискаха регистър на преместваемите обекти. Установени са нарушения в пет павилиона в района на инцидента.

По думите на подалия оставка архитект Иван Шишков павилионът от бул. "Иван Гешов" дори е вписан в кадастъра.

София отново осъмна с мръсен въздух

София отново осъмна с мръсен въздух

Най-мръсен е въздихът в кварталите "Разсадника", "Красна поляна" и "Орландовци"

Във връзка с проблема за мръсния въздух, въпреки всички мерки, Фандъкова отбеляза, че това е въпрос, който не може да се разреши за ден или два, а Столична община продължава напред в разрешаването на проблема.

Създаването на мобилни секции в последния момент притеснява Фандъкова

Създаването на мобилни секции в последния момент притеснява Фандъкова

Общините трябва технически да организират провеждането на парламентарните избори