Дни след смъртта на 6-годишната Мими, майка й получи ново писмо от Здравната каса. С него я приканват да плати почти 14 000 лева за лечението на детето си, съобщи bTV.

Малко след това от Касата увериха, че проблемът вече е решен, а министърът на здравеопазването Кирил Ананиев определи пред телевизионните камери случилото се като "недопустимо". 

Почерненото семейство получава писмото вчера, 26 юни, точно седмица след като детето им почина. В писмото се иска да посочат каква част от сумата за лечението на детето могат да покрият от дарителската сметка. След смъртта на Мими парите са дарени на други деца. 

Не е имало закъснение за лечението на 6-годишната Мими

Не е имало закъснение за лечението на 6-годишната Мими

Това потвърди майката на починалото дете

Майката на детето Надя Мирчева заяви, че е гневна на институциите, които не осигуряват лекарства за трите онкоклиники.

Министърът каза, че не е повярвал на фактите. "Тук е станала някаква или техническа грешка, или някой е злоупотребил със своето служебно задължение! Нищо няма да платят родителите на Мими. И аз съм просто наистина страхотно неприятно изненадан. Това е много несправедливо!", заяви министър Кирил Ананиев.

В спешен порядък променят наредби след смъртта на 6-годишната Мими

В спешен порядък променят наредби след смъртта на 6-годишната Мими

Родители се оплаквали от получена противоречи информация

Обяснението на Здравната каса е, че писмото е пристигнало със закъснение, а вече са осребрили фактурата за лечение на болницата. От ИСУЛ, където лекарите до последно се бореха за живота на малката Мария, потвърдиха, че вчера Здравната каса е платила разходите за лечението й. От сдружение "Деца с онкохематологични заболявания" са писали десетки писма до министрите и институциите за облекчаване на процедурите и осигуряване на лекарства.

Симона Караиванова, Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания", призова министърът на здравеопазването да съдейства за купуването на лекарства.

"Г-н Ананиев, купете лекарства за децата ни! Това е нашият призив! На черно ли ще ги купуват, на червено ли, нас не ни интересува! Ако искат като родителите - в куфари да ги купуват!", призова Симона Караиванова. 

ИСУЛ опровергава Здравната каса по случая Мими и има документи

ИСУЛ опровергава Здравната каса по случая Мими и има документи

Предлагат среща с НЗОК за изясняване на проблема

Припомняме, от МЗ обявиха, че започват промяна на наредби заради смъртта на момиченцето.

На 19 юни, след като бе оповестено, че 2 месеца НЗОК бави лекарства за онкоболното дете, 6-годишната Мими почина. За проблеми след преминаването на Фонда за лечение на деца към НЗОК съобщиха от пациентски организации "Заедно с теб", като те поставят под съмнение капацитета на Здравната каса да работи като Фонда за лечение на деца.

Детето е било болно от левкемия и се лекувало в столичната болница "Исул", където е починало. Последва взаимна размяна на обвинения между НЗОК и болница "Исул" за това кой е виновен за протакането на лечението. В позицията си до медиите от здравната каса заявиха, че унивеситетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ" е забавила документите на 6-годишната Мария. От ИСУЛ пък изпратиха позиция до медиите, в коятоопровергават НЗОК за забавените документи.

Фондът за лечение на деца от отделна структура премина към Здравната касаот април месец тази година.