Няма да сме в окото и в средата на бурята по време на изборите на 14 ноември. Ние имаме опит в провеждането на такива две такива кампании, ясни са правилата, създадена е цялата организация с предпазни средства и служебният здравен министър Стойчо Кацаров не вижда драма в протичането на изборния процес.

Няма да сме в тъмночервената зона по време на изборите на 14 ноември, увери Кацаров пред БНТ.

Николай Витанов: Настоящата вълна може да има втори пик

Николай Витанов: Настоящата вълна може да има втори пик

По думите й за момента вариантът "Мю" за момента не е актуален за България

Във връзка с първия мандат на служебното правителство, Кацаров заяви отново, че няма никакво колебание с уволненията на изтъкнати професори и директори на болници. Кацаров уточни, че проф. Тодор Кантарджиев е бил пенсиониран, а по отношение на смените в другите болници, те са били извършени заради факти - много сериозни нарушения в управлението на лечебните заведения.

Ако Кацаров не бил взел мерки, щял да бъде питан защо като е видял какво се е случвало там е бездействал или е разпъвал чадър. Това е единствената възможност за реакция и Кацаров няма никакви колебания по въпроса. "Постъпих правилно и нямам никакви колебания или съмнения", увери Стойчо Кацаров.

Няма натиск за третата доза, уверява Стойчо Кацаров

Няма натиск за третата доза, уверява Стойчо Кацаров

Третата доза няма да повиши броя на ваксиниралите се в страната

В заключение Кацаров заяви, че един от проблемите, които ще се опита да реши е да помогне на младите лекари и на специализантите, за да могат да получат своето място в здравната система.

Той е доволен от финансова гледна точка на НЗОК и МЗ. Начинът, по който се разпределят парите обаче не е най-добрият и това ще иска да бъде коригирано в правенето на новия бюджет.

Според него в момента ситуацията с епидемията е напрегната, но няма хаос.

1904 нови носители на коронавирус, 73 души починаха

1904 нови носители на коронавирус, 73 души починаха

11,19% от случаите и 1, 37% от починалите за деня са ваксинирани

Стойчо Кацаров вижда политически опит да се саботира управлението на здравната система. Има разпореждане към кметове на общини да се въздържат и да не допускат общински ДКЦ-та да разкриват допълнителни ковид зони. Цената на изборите не си струва това, което се опитват да направят, каза министърът.

Разкриването на ковид зони дава допълнително финансиране на такива центрове. Освен че финансираме дейността им, ние финансираме и закупуването на апаратурата в размер на 50 000 лв., обясни Кацаров и призова ДКЦ-тата и ковид зоните да сключат договори с НЗОК.

Безплатните лекарства ще бъдат безплатни само за здравноосигурените хора, а неосигурените ще трябва сами да си плащат лекарствата. Пациент, който не е здравноосигурен, ще получи безплатна диагностика, но няма да получи безплатни лекарства, ако има потребност от такива, обясни Кацаров.

Личните лекари готови да работят с безплатните лекарства за COVID-19

Личните лекари готови да работят с безплатните лекарства за COVID-19

Георги Миндов: В списъка няма лекарства за първия етап от лечението