Не искаме и не се молим за нищо. Представители на всички законно създадени организации искаме заедно да се участва в разпределението на средствата в здравната система. Това заяви председателят на УС на Български лекарски съюз д-р Иван Маджаров на пресконференция в БТА, на която участваха представители на Български фармацевтичен съюз, Българския зъболекарски съюз, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Пресконференцията е под мотото "Здравната система има нужда от повече доверие, комуникация и баланс".

Повече доверие, повече комуникация и балансиране на системата, законодaтелството се нуждае от цялостна ревизия и холистичен подход. В годините едни искания са удовлетворявани, други не са.

Искаме достойно място в системата на здравеопазването, каза от своя страна проф. Асена Сербезова - председател на УС на Българския фармацевтичен съюз. Тя анализира подписването на меморандума за сътрудничество с НЗОК. Благодарим за спазената джентълменска дума, но не можеше да се стигне до това след пет писма, добави експертът. Сербезова обясни какво означава меморандумът - в него е заложена финансова подкрепа за фармацевтите.

Лекари и фармацевти се обидиха, че ги оставили на входа на НЗОК

Лекари и фармацевти се обидиха, че ги оставили на входа на НЗОК

Членовете на НС на Здравната каса се изживявали като властелини на парите на здравноосигурените граждани

Главният секретар на БФС Димитър Маринов обясни подробно, че меморандумът съдържа няколко ангажимента, намерение да се промени Наредба 10 и да се доразвие националната здравно-информационна система, което ще е от изключително значение за лекари и пациенти, идеята е лекарите да не работят в бумащина и грешки. Той подчерта, че с експертите и управителя на НЗОК се работи прекрасно.

Д-р Светослав Гачев, зам.-председател на Българския зъболекарски съюз, подчерта, че всички са обединени в решаването на проблемите по време на кризата с коронавируса. Принципи не са очертани и всичко върви на ръчно управление, но не може да не се подчертае, че зад НЗОК се крият всички други институции, МС и МФ и чрез лостове през МЗ НЗОК изведнъж се явява институцията, която управлява здравеопазването, възмути се той.

Крайно време е да спре НЗОК да купува услуги, но някой я натиска да не си влезе в бюджета, заяви Гачев и бе категоричен, че касата не може да си промени философията - не да изплаща извършени услуги, а да дотира системите. Гачев се оплака и от липсата на права при зъболекарите, които нямат права като специалисти на първа линия.

БЛС иска разчети и не приема налагане на правила от Касата

БЛС иска разчети и не приема налагане на правила от Касата

Има съмнения за преразпределение на пари

Иван Маджаров също добави, че НЗОК не изпълнява заложените й функции. Истината е, че съсловните организации не пречат на Касата, а трябва да бъдат чувани, когато се вземат решения, поясни той.

Припомняме, в края на миналата седмица Фармацевтичният съюз подписа меморандума за работа със Здравната каса. Тогава от съюза изрично подчертаха, че слагат подписите си "напред" и дават срок от две седмици, за да видят реални действия от страна на институциите.

Фармацевтите искат достойно възнаграждение, искат подобряване на НЗИС - национална здравноинформационна система, с която проблемите били по-скоро организационни.

Преди това пък напрежение имаше между БЛС и Здравната каса, като бе обявено, че много лекарски колегии от цялата страна поискаха оставката на директора на НЗОК Петко Салчев. Той пък от своя страна заяви, че не може бюджетът за здравеопазване да се разпределя на "чаша уиски", намеквайки за задкулисни преговори. Самият Салчев обаче заяви, че алкохол не употребява.

Маджаров добави, че срещата с НЗОК при министъра ще бъде по отношение на остатъка от средствата в болничната медицинска помощ. В специализираната медицинска помощ има икономии от 20 млн.лв.,, според нас са 30 млн.лв., в първичната помощ - 17 млн.лв., според нас са 20 млн.лв., поясни председателят на БЛС.

Ковид зоните не работят, отсича БЛС

Ковид зоните не работят, отсича БЛС

Имало недостатък от тестове и хората си плащали диагностицирането