Цели 35 години строежът в пространството на Александровска болница не е бил консервиран и защитен. В момента проектът за изграждане на национална детска болница се опира на изпитване на бетона от преди 12 години.

Това е все едно да поставите диагноза и лечение на база на медицински изследвания отпреди 12 години. Това са само част от аргументите, с които от Камарата на архитектите в България (КАБ) се противопоставят за начина, по който се реализира намерението най-накрая страната ни да има Национална детска болница.

"Бетоновата етажерка няма да се превърне в желаната болница. Не може плановото задание да се съобразява с конструкцията. Интересът на архитектите и инженерите е в България да има една съвременна, модерна, иновативна и качествена болница такава, каквато очакваме за нашите деца 40 години", настоя заместник-председателят на КАБ Петкана Бакалова на дискусия на тема "Каква Национална детска болница (не)искаме в България.

Сградата на детската болница - невъзможна, незаконна и опасна

Сградата на детската болница - невъзможна, незаконна и опасна

Камарата на архитектите иска обществената поръчка да бъде спряна

КАБ първоначално са обжалвали обществената поръчка за завършване на 40-годишния строеж в Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), а в момента го обжалват във Върховния админисративен съд (ВАС).

От КАБ имат съмнения как е направено обследването на строежа, като според тях то е непълно, няма указания към инженерите, а никой не е преценил как сградата ще бъде отоплявана, вентилирана и климатизирана. Според архитектите няма и дума за клас на енергийна ефективност и няма допълнителни изисквания към качеството на водата и всички довеждащи системи.

Според камарата самата обществена поръчка за националната детска болница е незаконна, защото подробният устройствен план (ПУП) към градоустройството предвижда сградата да бъде съборена и да бъде построена нова сграда. Това, което според Бакалова трябва да бъде променено преди ПУП, е Общият устройствен план на София.

В аргументите си срещу незаконния строеж на болницата, зам.-шефът на КАБ изтъкна, че реконструкцията и укрепването на строежа дори и да бъдат законни като градоустройство, са в пъти по-скъпи, отколкото да бъде построена нова болница.

Архитекти и инженери видяха пропуски в поръчката за детската болница

Архитекти и инженери видяха пропуски в поръчката за детската болница

Те са обезпокоени от липсата на идеен проект

Освен това според архитектите в обществената поръчка няма и дума за животоспасяващи и инженерни системи, с които всяка една болница трябва да бъде оборудвана. Наредбата за строежа на тази болница предвижда минимални изискания, а не най-доброто. Според Бакалова въпросната сграда може да харчи 100 000 лева ток на месец, но може да харчи и 200 000 лв. на месец.

От КАБ са подозрителни и към предвидените по проект 14 асансьора. В случай на пожар и земетресение при необходимост лежащите хора в болницата трябва да бъдат аварийно спассявани от специални асансьори, пригодени за това.

Арх. Велев поясни, че през 2011 г. е одобрен ПУП за целия квартал, който предвижда на мястото на тази сграда да бъде построена 5-етажна болница. Ако трябва тази сграда се ремонтира, това трябва да стане чрез изменение на ПУП. За да бъде изменен ПУП, първо трябва да има изменения в Общия устройствен план (ОУП), а той се изменя от Столичния общински съвет (СОС). В заключение арх. Велев заяви, че ако болницата бъде построена върху този строеж, ще имаме един незаконен строеж поради несъответствие на ПУП.

Инж. Голев, автор на сегашната конструкция, проектирана преди години, защити проекта си и заяви, че конструкцията е завършена. Според него няма какво да се добавя и да се ремонтира по строежа, с което отхвърли аргументите на КАБ за техен строеж на болница.Той не може да разбере защо се говори за 40 години при положение, че конструкцията е направена в периода 1990-1994 г. На архитект Голев му е интересно какво ще бъде построено на нейно място, като на КАБ ще има трябват поне 30 милиона лева.

Детската болница да е готова до 2 години очаква Ананиев

Детската болница да е готова до 2 години очаква Ананиев

През месец май - нова среща на министъра и педиатри

Припомняме, Министерството на здравеопазването възобнови обществената поръчка за Детската болница на 27 август, след като отпадна искането за налагане на временна мярка "спиране на процедурата" по обществената поръчка. Определението на Комисия за защита на конкуренцията не беше обжалвано пред Върховния административен съд и към настоящия момент също е влязло в сила.Това е трети опит, след като обществената поръчка за Детската болница стартира на 9 юли, а крайният срок за офертите беше 20 август.

Идеята за строеж на Национална детска болница датира поне от 30 години, но до този момент не се е пристъпвало към осъществяването й. Първоначално намерение къде да се помести детската болница беше за сградата на болница "Лозенец" (т.нар. правителствена болница), но след протест от страна на работещите там Правителствената болница беше предоставена и премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите. Министър Ананиев увери тогава и че директор на Националната кардиологична боница няма да бъде директорът на болница "Лозенец" Любомир Спасов.

Така правителството и Министерство на здравеопазването минаха към вариант строеж в комплекса на Александровска болница.

Между три оферти избират строител на детската болница

Между три оферти избират строител на детската болница

Комисията има срок до 40 работни дни