Има мегдан още да нарастват случаите на коронавирус, но това нарастване е бавно. Дори да тръгне да се случва нещо, ще има време за реакция. Toва заяви математикът на щаба проф. Николай Витанов в сутрешния блок на БНТ.

За това дали от първи февруари трябва да започнат поетапно да се разхлабват мерките, проф. Витанов уточни, че всичко зависи от това как се движат нещата и припомни развитието на епидемията. Оттук нататък следва плавно повишение на случаите на COVID-19.

Костадин Ангелов: У нас са доказани 33 случая с британския вариант на коронавируса

Костадин Ангелов: У нас са доказани 33 случая с британския вариант на коронавируса

Вече има вътрешно предаване...

1 500 заразени на ден е границата и сигналната лампа, за която трябва да внимаваме, предупреди проф. Витанов и допълни, че ако имаме общо под 260 - 250 000 регистрирани с COVID-19 значи сме се справили много добре.

За връщането на децата в училище, проф. Витанов отчете, че при малките ученици заболеваемостта е три пъти по-малка и е много ниска при предаването на възрастните. Няма никакъв проблем малките ученици да ходят на училище и кой знае какво увеличение на заболеваемостта няма, отчете математикът.

При 5 и 7 клас заболеваемостта е в нормата и дори да бъдат пуснати да ходят на училище, няма да има сериозен ръст на случаите на коронавирус. Проблемът идва при учениците от 8 до 12 клас и те много внимателно трябва да бъдат пускани на училище, настоя проф. Витанов.

Мутафчийски отново отряза ресторанти и барове, сложи ги в индекс 9 по опасност

Мутафчийски отново отряза ресторанти и барове, сложи ги в индекс 9 по опасност

За да може децата ни да ходят на училище, останали трябваше да жертваме нещо друго

Той посочи, че все още не наближаваме т.нар. стаден имунитет и той трудно би могъл да бъде постигнат. Някъде до около 20% от българите са се срещнали с вируса, но това все още е далеч от 70%. Колективният имунитет може да се постигне с масовата ваксинация.

анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Виж резултати

При първа възможност 43.2%

Не, страх ме е 8.9%

Ще изчакам да мине време 27.6%

Само с руската ваксина 12.4%

Няма такъв вирус 7.8%

Според него август - септември месец спокойно бихме могли да имаме 2 млн. души, които да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. "Българино, ваксинирай се! Ваксините само ви лекуват, без да ви командват след това. Никой няма да си играе за 5 милиона българи да кирилизира чипа на ваксините, така че ваксинираните да са спокойни", категоричен бе проф. Николай Витанов.

Той предупреди, че вирусът все още върлува, но ваксината ще го пресече и посъветва хората да видят какво се прави в Израел.

Той даде за пример, че при първия стадий на заболеваемостта в Израел мерките били глуха защита за хората, защото вирусът започва да блъска. "Вие предприемате мерки и чакате тази работа да спре. Други казват защо се предприемат мерки, но отговорът е, че това все пак е защитата от удари, а трети питат защо се предприемат мерки - ами така, защото на среща ви седи Тайсън и колко ще изкарате така", запита проф. Витанов.

Проф. Витанов изтъкна, че все още има скрита заболеваемост от COVID-19.

За отварянето на ресторантите и заведения, проф. Витанов предупреди, че по скалата на риска те са на седмо място.

Соломон Паси: На война като на война, локдаунът у нас не е достатъчен

Соломон Паси: На война като на война, локдаунът у нас не е достатъчен

Добре сме били, когато Борисов се държа като пожарникар, сега правителството е Дядо Коледа

В заключение проф. Николай Витанов заяви, че в страната няма толкова голямо затягане на мерките и локдаун за разлика от други държави, но народът трябва да изтърпи до лятото, когато ваксинацията ще стане масова. "След това ще се живее. И на мен ми се живее, защото и аз съм дал една година от живота си, за да се занимавам с това нещо. На мен също ми се иска много да свърши", завърши математикът.