Броят на безработните в Германия за Август се е увеличил със 7 000  души, предаде Bloomberg.

Нивото на безработица, обаче, все пак се задържа на 6,8% в близост до рекордното дъно за последните 20 години. В същото време, цените на продуктите от потребителската кошница са се покачили с 1,6% в сравнение с предходната година.

Пазарът на труда е основен обект на обсъждане за германските политици по време на кампанията за предстоящите избори на 22 септември.

По време на събитие от предизборната си кампания, обаче, Меркел предупреди, че е опасно да се увеличават данъците, както предложи нейният съперник Щайнбрюк. „Това е грешно, след като вече имаме толкова работни места и икономиката ни като цяло е балансирана", каза Меркел

Наскоро Щайнбрюк обеща вдигане на минималната заплата на 8,5 € на час, изравняване на заплащането при мъжете и жените, както и увеличени данъци за богатите.

Междувременно, еврото също спадна с 0,6% до ниво от $1,3254.

Според Централната банка на водещата европейска икономика, икономическия растеж за годината се очаква да бъде 0,3%, а инфлацията 1,6%

По-рано тази седмица, комисарят по монетарна политика на ЕС, Оли Рен, заяви че Германия и Франция държат ключа към ребалансирането на растежа в Европа и подчерта, че те трябва да продължат започнатите реформи.