Руският президент Владимир Путин е подписал указ за налагане на специални икономически мерки срещу Турция. Това са съобщили от пресцентъра на Кремъл, цитирани от ТАСС.

На турски организации, действащи в Русия, ще бъдат наложени забрана или органичение в дейността.

От 1 януари 2016 година се забранява наемането на турски работници в Русия.

Новите мерки "удрят" и туризма като на туроператорски фирми се препоръчва да се въздържат от предлагането на турски курорти на туристите.

Забраняват се и чартърните полети между двете държави.

От началото на следващата година също така се отменя безвизовото споразумение с Анкара.

Припомняме, че сваленият руски боен самолет Су-24 от турската аваиация обтегна отношенията между двете държави.

Бомбардировачът Су-24 беше свален от два турски изтребителя Ф-16 във вторник на сирийско-турската граница.

Загинаха един от пилотите, както и участник в спасителната мисия. Пилотът бе застрелян от тюркменските сили, докато се е спускал с парашут.

Анкара заяви, че 10 пъти е предупедила руските пилоти да напуснат турското въздушно пространство. Оцелелият летец обаче твърди, че това не е вярно.

Руският президент Владимир Путин нарече свалянето на руския бомбардировач Су-24 необяснимо и коварно предателско нападение от страна на Турция.  От руска стана се появиха и изявления, намекващи, че властите в Анкара имат общи икономически интереси с джихадистите.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че страната му няма да се извини, тъй като самолетът е нарушил турското въздушно пространство до сирийската граница. Той обаче изрази и съжаление от случилото се, заяви, че би искал това да не се беше случвало.