Ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард засили натиска над Гърция.

В интервю за БиБиСи тя заяви, че страната трябва да предприеме повече мерки за събирането на данъците и структурните реформи. Усилията в тази насока, предизвикали сериозното недоволство на гърците, са сред условията за Втория спасителен план.

Гръцкият народ положи сериозни усилия. Но те трябва да направят още - има много структурни реформи, които трябва да осъществят, данъци, които трябва да бъдат събрани, и това е цената, заяви Лагард. По думите на шефа на МВФ институцията, която представлява не одобрява сценария на излизане на Гърция от еврозоната.

Все пак тя изтъкна, че е фондът е готов за всякакви ситуации. Лагард допълни, че цената на излизането на страната от зоната може да бъде толкова висока, че останалите членове на еврозоната трябва да се подготвят да я задържат там.

По-късно днес лидерите от Европейския съюз се събират на неформална вечеря в Брюксел. Участие в нея ще вземе и българският премиер Бойко Борисов. Лидерите ще обсъждат положението в Гърция, стабилизирането и растежа в Европейския съюз и еврооблигациите.