17 чуждестранни наемници, сред които французи и британци, са пленени от силите на Муамар Кадафи в град Бани Уалид. Това заяви говорителят на Муамар Кадафи Муса Ибрахим. По думите му в групата имало технически специалисти и военни консултанти.

По-голямата част от тях са французи, съобщи Муса Ибрахим и добави, че в групата имало и двама британци, катарски гражданин и азиатец. Говорителят на либийския полковник отказа да де повече информация.

В коментар за казаното от Муса Ибрахим от командването на НАТО категорично заявиха, че нито едни от техните военнослужещи не е попаднал в плен на поддръжниците на Кадафи. Представители на властите във Франция и Великобритания също опровергаха съобщението за пленени техни съотечественици в Бани Уалид.

Бани Уалид е един от малкото градове, който все още се контролира от либийския полковник. Преди дни бунтовническите сили се опитаха да го превземат, но бяха принудени да отстъпят под артилерийския обстрел от страна на кадафистите. От Преходния съвет определиха отстъплението като „тактически ход".

Въстаниците продължават боевете и за родния град на Кадафи - Сирт, който също е под контрола на силите, верни на полковника. Вчера опозиционерите превзеха летището, намиращо се в близост до града.

Сирт и Бани Уалид са два от последните няколко града, в които Кадафи все още удържа контрола. По непотвърдени данни в един от тях може да се намира и самият полковник. Достоверна информация за точното местонахождение на бившия лидер няма от 21 август, когато въстаниците превзеха Триполи.

В същото време предвиденото за вчера огласяване на новото правителство в Либия бе отложено за неопределено време, докато приключат консултациите. Това заяви по време на пресконференция в Бенгази вторият човек в йерархията на Преходния национален съвет Махмуд Джибрил.

Споразумяхме се по няколко от министерските портфейли, други все още се обсъждат и се надяваме да приключим възможно най-скоро, подчерта Джибрил.

По думите му новото правителство ще има задачата да управлява в преходния период до свикването на избори и изработването на нова Конституция. То ще бъде подпомагано от ООН, чийто Съвет за сигурност обяви частично деблокиране на замразените либийски авоари и изпращането на тримесечна мисия в Либия.