Европейската народна партия (ЕНП) печели 267 места в 736-местния Европарламент. Прогнозните резултати от последните часове сочат, че Партията на европейските социалисти (ПЕС) остава на второ място със 159 места.

Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) печели 81 места. Четвърти са Зелените с 51 места.

Конфедеративна група на Европейската обединена левица печели между 33, Съюз на Европа на нациите 35, Група Независимост/Демокрация - 29 места.

90 депутатски кресла се разпределят между представителите на останалите партии, спечелили мандати в Европарламента. Две от тях са за българските евродепутати от Атака Димитър Стоянов и Слави Бинев.

Барозу обмисля втори мандат за председател на ЕК.
Още...

Българските евродепутати от ГЕРБ и Синята коалиция се присъединяват към водещата в Европарламента група на ЕНП.

Четиримата от Коалиция за България се причисляват към парламентарната група на европейските социалисти (ПЕС).

Водачът на листата на НДСВ Меглена Кунева и Антония Първанова отиват в Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) заедно с тримата евродепутати от ДПС.

Избирателната активност за Европарламент е най-ниската, регистрирана от както в Съюза се провежда подобен вот.Тази година статистическите данни сочат, че едва 43.39% от гражданите на ЕС са упражнили правото си на глас. За сравнение на миналия евровот избирателната активност е била 45.5%.

Като цяло, резултатите показват безспорна победа за онези партии и кандидати за депутати, които подкрепят европейския проект и искат да видят един Европейски съюз, който дава политически отговори на всекидневните им грижи", коментира председателят на ЕК Жозе Барозу.

Благодаря на всички граждани на Европейския съюз, които упражниха демократичните си права. Уверявам ги, гласът им е чут, допълва Барозу.

Сред най-колоритните евродепутати са представител на шведската пиратска партия, отстранен от църквата финландски православен свещеник и дъщерята на румънския президент Траян Бъсеску.

Партията на пиратите се бори за безплатно разпространение на музика, игри и филми в интерент. Елена Бъсеску пък е по-известна като Карпатската Парис Хилтън.