Германският канцлер Ангела Меркел осъди днешната екзекуция на бившия иракски диктатор Саддам Хюсеин, който бе осъден на смърт за престъпления срещу човечеството, предаде ДПА.
"Уважаваме присъдата, но германското правителство открито се противопоставя срещу смъртното наказание", каза Меркел в Берлин.

Канцлерът посочи, че в мислите си е заедно с невинните жертви на режима на Саддам. Тя изрази надежда, че иракският народ ще успее да поеме по своя път в мир и без насилие. Други водещи германски политици също осъдиха обесването, което бе извършено рано тази сутрин в Багдад преди началото на мюсюлманския празник Айд ал Адха.

Подобно на Европейския съюз, германското правителство е против смъртното наказание независимо при какви условия се прилага, e позицията на външното министерство. Преразглеждането на престъпленията от времето на Саддамовия режим ще допринесе за национално помирение и диалог в Ирак, добави то.

Заместник-министърът на външните работи Гернот Ерлер изрази разбиране за иракчаните, които подкрепят екзекуцията на Саддам. В очите на Германия бившият иракски лидер е виновен за много сериозни престъпления, добави Ерлер.

Заместник-председателят на групата на свободните демократи в германския Бундестаг Вернер Хойер каза, че дори в случая със Саддам Хюсеин смъртното наказание е неприемливо. Присъда доживотен затвор също щеше да отбележи поврат в историята на Ирак, добави говорителят по международни въпроси на Свободната демократическа партия Волфганг Герхард.