Изпълняващият функциите на президент на Украйна  Александър Турчинов, който е и председател на Върховната рада, нареди въоръжените сили на страната да бъдат приведени в пълна бойна готовност, предаде агенция „Униан".

Решението беше обявено на брифинг след заседание на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана.

Пред журналистите Турчинов напомни, че руският парламент подкрепи искането на президента на Русия Владимир Путин за изпращане на руски военни на територията на Украйна

Турчинов подчерта, че руската страна не е имала никакви основания за подобен акт на агресия.

Преди това той е разговарял по телефона с председателя на руската Дума Сергей Наришкин, по инициатива на руската страна.

Руският чиновник е заявил готовност за осъществяване на военна операция в Украйна от страна на Руската федерация, като е допълнил, че такава интервенция ще бъде предприета, ако бъде приложена сила „срещу мирни граждани на Украйна, живеещи на територията на Крим и Изтока".

По думите на Турчинов, руската страна по всякакъв начин провокира разгръщането на силов сценария за пълна дестабилизация на Украйна.

„Ние не сме използвали и не планираме да използваме сила срещу гражданите, макар че руската страна по всякакъв начин провокира развитието на силов сценарий за дестабилизиране на ситуацията в Украйна." - категоричен е председателят на Върховната рада.

Той отбеляза, че всички разговори за това дали рускоезичното население в страната е застрашено, са измислени и лъжливи.

По думите му, украинската държава защитава всички свои граждани, „независимо то това в кой регион живеят, на какъв език говорят и коя църква посещават".

„С оглед на потенциалната агресия наредих въоръжените сили да бъдат приведени в пълна бойна готовност." - подчерта Турчинов.

Засилена е охраната на атомните централи, летищата и стратегическите инфраструктурни обекти.

Разработен е план за действие в случай на пряка военна агресия.

Турчинов се обърна към всички граждани на Украйна с молба да запазят спокойствието и вярата си в Украйна, и да забравят всички разпри и противоречия.

„Днес не е важно кой е ляв и кой десен, кой към коя партия или организация принадлежи - всички сме украинци. Трябва да се обединим около страната си." - апелира президентът.

Той призова също а не се допускат провокации и мародерства.

В телефонен разговор американският президент Барак Обама е предупредил руския си колега  Владимир Путин, че Русия може да бъде поставена в политическа и икономическа изолация, ако продължи да нарушава международните правни норми пир действията си по отношение на Украйна.

„Президентът  Обама заяви, че по-нататъшното нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна от страна на Русия може да се отрази негативно на позициите на Русия в международната общност." - се казва в съобщение на Белия дом.

В информацията се посочва, че САЩ прекратяват участието си в подготовката за срещата на G8 в Сочи.

Същевременно от Белия дом съобщиха ,че САЩ са готови да окажат „значителна помощ" на  украинското правителство.

"Президентът Обама възложи на администрацията  да продължи работата с международните партньори за предоставяне на подкрепа на  украинския народ, включително техническа и финансова помощ." - се казва в съобщение от Белия дом.

На свой ред председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че намерението на руската страна за военна намеса в Украйна е немислимо през 21 век. По думите му, ЕС ще отстоява принципите на суверенитета.

„Вчера бяхме поразени от съобщенията за нарушаване на суверенитета на Украйна. това са събития, които не можем да си представим през 21 век на европейския континент. Проблемите на Крим тярбва да се решават с уважение към украинското единство и суверенитет. Надявам се, че международната общност ще ни подкрепи в отстояването на принципите и гаранциите за регионалния и международния мир." - коментира в Барлин Барозу, цитиран от електронното издание Цензор.НЕТ.

Междувременно главата на европейската дипломация Катрин Аштън призова Руската федерация да не изпраща войници в Крим, а да отстоява позициите си с мирни средства.

Според информация от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, швейцарският външен министър Дидие Буркгалтер, който председателства ОССЕ, ще посети Крим в близките дни. Очаква се в делегацията да бъде и комисарят на организацията  по националните малцинства Астрид Торс.

Буркгалтер призова страните-членки на ОССЕ към „конструктивен диалог" за Украйна.

Той приветства Съвета за сигурност на ООН за изразеното уважение към териториалната цялост на Украйна и апелира всички страни да се придържат  към принципите на ОССЕ, включително тези, които са залегнали в заключителния акт от Хелзинки

„Настоятелно призовавам страните да се въздаржа от едностранни действия и да участват в конструктивен диалог в двустранен и многостранен формат." - заяви Буркгалтер, цитиран от изданието  Цензор.НЕТ.