Мъжът, който се самовзриви до бар в южния германски град Ансбах, е осъществил онлайн чат с все още неизвестен човек непосредствено преди експлозията. Това обяви вътрешният министър на Бавария Йоахим Херман, цитиран от „Асошиейтед прес” и ДПА.

Припомняме, че 27-годишният сириец Мохамед Далеел се самозвриви в неделя вечерта. При атентата загина само той. Ранени бяха 15 души. Той трябвало да бъде депортиран в България, но до момента на атаката това не се е случило.

„Очевидно е имало непосредствен контакт с някой, който е имал значително влияние върху тази атака”, заяви Херман.

Той допълни, че не е ясно дали атентаторът е бил в контакт с групировката „Ислямска държава” или къде е бил другият участник в чата.

Баварският вътрешен министър уточни, че разследващите, които проверяват телефона на нападателя, са се натъкнали на „интензивен чат” и че „този чат изглежда е приключил непосредствено преди атаката”.

Високопоставеният служител по сигурността каза, че не е ясно дали самовзривилият се е смятал да детонира бомбата, в момента, в който го е направил. Били нужни последващи разследвания.

„Свидетелските показания относно това, което се е случило и разговорът поставят въпроси за това дали е възнамерявал да взриви бомбата в този момент”, каза Херман.