Седмичното онлайн списание на ДАЕШ („Ислямска държава”) Al-Nabaa пише, че в продължение на три месеца Мохамед Далеел е подготвял бомбата, която рани 15 души и го уби при нападение в германския град Ансбах, съобщава АП.

Списанието допълва, че 27-годишният сириец, който пристигна в Германия като бежанец, се е бил в Ирак в миналото към крило на „Ал Кайда”.

Al-Nabaa допълва, че след сирийската криза, започнала през 2011 година, Далеел е извършил атаки срещу правителствените сили, използвайки гранати и коктейли „Молотов”.

След основаването на „Фронта ал Нусра” – крилото на „Ал Кайда” в Сирия, той се включил към групировката, докато получил нараняване при минометна атака.

Изглежда, че Далеел се е прехвърлил към ДАЕШ след разделянето на групировката с „Фронта ал Нусра” през 2013 г., отбелязва АП. 

Припомняме, че сириецът Мохамед Далеел е получил хуманитарен статут в нашата страна преди да отиде в Германия. Германските власти са поискали той да бъде върнат у нас, но до момента на атентата това не се е случило. Той се самовзриви, след като не бе допуснат на музикален фестивал в германския град Ансбах. При атентата загина единствено сириецът. Бяха ранени 15 души. От видео в мобилния му телефон стана ясно, че се е врекъл във вярност на групировката "Ислямска държава".