Президентът на САЩ Джо Байдън и японският премиер Фумио Кишида в сряда подчертаха стремежа към засилено съвместно военно сътрудничество и нова система за противоракетна отбрана, укрепвайки съюза си с поглед към агресивните действия на Китай и Русия, съобщава "Ройтерс".

"Това е най-значимото подобрение в нашия съюз, откакто беше създаден за първи път", каза Байдън на съвместна пресконференция в Белия дом с Кишида.

Тя бе дадена след продължили около два часа разговори, фокусирани основно върху размирния Индо-тихоокеански регион, Украйна и конфликта в Газа.

Кишида каза, че двамата лидери са обсъдили и напрегнатите отношения между Тайван и Китай и са обещали да поддържат международния ред, основан на върховенството на закона.

"Едностранните опити за промяна на статуквото със сила или принуда са абсолютно неприемливи, където и да са те", каза Кишида. САЩ и Япония ще продължат да отговарят на подобни действия, включително на предизвикателствата от Китай, каза той.

"По отношение на агресията на Русия срещу Украйна. Украйна днес може да бъде Източна Азия утре", каза Кишида.

Байдън посреща през април японския премиер и президента на Филипините

Байдън посреща през април японския премиер и президента на Филипините

Имат много актуални проблеми за обсъждане

Съобщенията на Байдън и Кишида доведоха двамата стари врагове от Втората световна война до най-тясното сътрудничество, което са имали, откакто станаха съюзници преди десетилетия.

Байдън каза, че техните военни ще си сътрудничат със съвместна командна структура и те, заедно с Австралия, ще разработят нова мрежа за противовъздушна противоракетна отбрана. Двамата лидери обявиха още, че японски астронавти ще участват в мисии на НАСА до Луната.

Япония, често описвана като най-важният азиатски съюзник на САЩ и най-големият източник на преки чуждестранни инвестиции, поема засилваща се глобална роля след поредица от промени в законодателството за сигурността през последното десетилетие, които трансформираха нейната пацифистка конституция.

Кишида ще говори пред Конгреса на САЩ в четвъртък и ще се присъедини към Байдън и президента на Филипините Фердинанд Маркос-младши за среща, която се очаква да се фокусира върху нахлуванията на Пекин в Южнокитайско море.

Японският премиер говори пред Конгреса на САЩ през април

Японският премиер говори пред Конгреса на САЩ през април

Ден по-рано ще се срещне с президента Джо Байдън в Белия дом

САЩ и Япония са постигнали около 70 споразумения за сътрудничество в областта на отбраната, включително стъпки за надграждане на американската военна командна структура в Япония, за да може тя да работи по-добре с японските сили в криза.

Срещата идва, когато Китай засилва натиска върху Филипините в Южнокитайско море заради района, за който Пекин претендира, но според международното право принадлежи на Филипините.

Китай се опитва да изолира Япония и Филипините, каза американски служител. Срещайки се с лидерите на тези две нации тази седмица във Вашингтон, Байдън се стреми да "обърне сценария и да изолира Китай".

Fitch намали перспективата си за суверенния кредитен рейтинг на Китай до отрицателна в сряда, позовавайки се на рискове за публичните финанси, тъй като икономиката е изправена пред нарастваща несигурност при преминаването си към нови модели на растеж.

Филипините искат преговори с Китай за намаляване на напрежението в Южнокитайско море

Филипините искат преговори с Китай за намаляване на напрежението в Южнокитайско море

Тази седмица ще има среща на върха във Вашингтон

Посещението може да даде политически тласък на Кишида, чиято популярност е намаляла у дома.