Демократичните сили на Беларус ще настояват Съветът за сигурност на ООН да обсъди незабавно изтегляне на руските войски от страната, съобщават от офиса на лидера на опозицията Светлана Тихановска.

Изявлението е направено във връзка с решението за оставане на руските войски в Беларус и след края на съвместните учения, предаде агенция Укринформ. Преди това Кремъл уверяваше, че руските войски и въоръжения ще се върнат по обичайните им дислокации в Русия.

"Това означава, че беларусите през цялото това време са били лъгани, а Лукашенко е загубил самостоятелността си при вземането на решения. Заради него Беларус губи своята субектност, а беларусите - контрола над собствената си страна." - се казва в изявлението на Тихановска.

От офиса й отбелязват, че разполагането на руски войски на беларуска територия нарушава конституцията и международното право и застрашава сигурността на всеки гражданин на страната и на целия регион.

"Въвличат Беларус в чужда война и я превръщат в страна-агресор. Лукашенко плаща за подкрепата на Кремъл със суверенитета на страната - и сега виждаме последиците." - се казва още в изявлението.

НАТО изпраща войски в четири държави, ако Русия остави частите си в Беларус

НАТО изпраща войски в четири държави, ако Русия остави частите си в Беларус

Москва може да разполага с достатъчно войски за сериозна инвазия до края на месеца

В него се отправя искане за незабавно изтегляне на руските войски от територията на Беларус: "Ще настояваме този въпрос да бъде внесен за разглеждане в Съвета за сигурност на ООН. Вече изпратихме писма до страните от ЕС с предложения за нови строги санкции, които да засегнат режима, а не хората. Ще проведем консултации със съседните страни, с Европейския съюз, САЩ и Великобритания. Каквато и да е всяка следваща стъпка на Лукашенко срещу беларуския суверенитет, тя ще доведе до най-сериозни последици."

Припомняме, ученията, обявени като "проверка на силите за реагиране на Съюзната държава", трябваше да приключат на 20 февруари. Първоначално Лукашенко се противопоставяше на опита на Русия де погълне Беларус чрез формулата "съюзна държава", но след като прие подкрепата на Кремъл, за да запази властта си при избухналите масови протести на опозицията, той прие условията на Москва.

САЩ: Русия може да използва ученията в Беларус, за да нападне Украйна

САЩ: Русия може да използва ученията в Беларус, за да нападне Украйна

Всеки сценарий е възможен…