Британският министър-председател Борис Джонсън даде интервю за Телевизия "Блумбърг" и по-специално каза, че Украйна се нуждае от по-мощни нападателни оръжия, включително реактивни системи за залпов огън с голям обсег, а западните страни все още не са предоставили такива на Украйна.

"Страхувам се, че Путин, с голяма цена за себе си и за руските военни, продължава да гризе земята в Донбас. Той продължава да постига постепенен, бавен, но, опасявам се, осезаем напредък и затова е абсолютно важно да продължим да подкрепяме украинците военно. Мисля, че е много, много важно да не бъдем приспивани от невероятния героизъм на украинците, които отблъснаха руснаците от портите на Киев.

Британският премиер оцени перспективите за мирно решение на войната:

"Как можеш да преговаряш с крокодил, ако е захапал левия ти крак. Точно това прави Путин. Той ще се опита да замрази конфликта, ще се опита да призове за прекратяване на огъня... Разбира се, че трябва да спрем войната, светът отчаяно се нуждае от това. Но единственият начин да се сложи край е, когато Путин признае, че тази негова "денацификация" е извършена. И той ще може да излезе от конфликта с чест и достойнство.

Припомняме, че това е вторият път, когато Джонсън използва метафората с крокодила.

Самопровъзгласилата се ДНР съобщава, че е установила пълен контрол над град Лиман (Красний Лиман), съобщиха от нейния щаб за териториална отбрана., се казва в съобщението на териториалната отбрана на непризнатата република, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Руските военни вече контролират над 95% от Луганска област и през следващите дни усилията вероятно ще бъдат насочени към пълното превземане на Северодонецк. Вероятно до дни Северодонецк и Лисичанск ще бъдат изцяло обкръжени.

Неуспешна засега е офанзивата югоизточно от Изюм, на границата между Харковска и Донецка област.

"От 27 май на територията на Донецката народна република групировка войски на ДНР и ЛНР, с огнева подкрепа от въоръжените сили на Руската федерация, освободи и установи пълен контрол над 220 населени места, включително Красний Лиман," се казва в изявление на сепаратистите. Би Би Си не може да предостави независимо потвърждение на тази информация.

Битката за Донбас - Русия започна мащабна офанзива

Битката за Донбас - Русия започна мащабна офанзива

Фронтовата линия мина и през град Лиман

Ден по-рано Алексей Арестович, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, призна, че украинската армия е "загубила" това селище.

В четвъртък вечерта в традиционното си изявление украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от "Укринформ", заяви: 

Натискът върху Русия е буквално въпрос на спасяване на живот. Всеки ден отлагане, слабост, различни спорове или предложения за "умиротворяване" на агресора за сметка на жертвата - това са нови убити украинци. Това са нови заплахи за всички на нашия континент.

Просто погледнете ситуацията сега. От седмици Европейският съюз (ЕС) се опитва да договори шести пакет от санкции срещу Русия. Досега тя получава почти милиард евро на ден от европейците за доставки на енергия. Разбира се, благодарен съм на нашите приятели, които настояват за нови санкции. Но откъде толкова сила в тези, които блокират шестия пакет? Защо все още им е позволено да имат толкова много власт, включително при вътрешноевропейски процедури?, попита той.

Вече седмици наред светът не смее да блокира руската банкова система - всички банки без изключение, за да лиши агресора от възможността да финансира не само войната срещу нас, но и политиката за създаване на разделения и кризи по света.

От колко време се борим, за да предоставим на Украйна всички необходими оръжия, за да променим естеството на боевете и да започнем да се движим по-бързо и по-уверено към изгонването на окупаторите. Уверени сме, че благодарение на нашите усилия все пак ще бъдем чути.

Ще стане ли Северодонецк втори Мариупол?

Ще стане ли Северодонецк втори Мариупол?

Луганска област остана без снабдяване с газ, вода и осветление