Европейската комисия обяви, че е постигнато „принципно" техническо споразумение между Атина и международните кредитори за трети спасителен план, което сега изисква политическо одобрение, съобщава „Франс прес".

Това, което имаме към момента е споразумение на техническо ниво, малки детайли трябва да бъдат финализирани. Все още нямаме политическо споразумение, каза говорител на Комисията, след като по-рано гръцки представители в Атина обявиха, че е сключено споразумение след 23-часови интензивни преговори.

Говорителят намекна, че преговорите трябва да приключат във вторник.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще проведе по-късно днес разговори с германския канцлер Ангела Меркел и с френския президент Франсоа Оланд. Той вече разговаря с гръцкия премиер Алексис Ципрас и с германския финансов министър Волфганг Шойбле в понеделник.

Днес е заплануван и конферентен разговор между заместник-министрите на финансите от еврозоната.

Утре се очаква гръцкият парламент да гласува споразумението, а в петък еврогрупата да се срещне за одобряване на сделката. Споразумението след това ще трябва да бъде одобрено от парламентарните на страните във валутния съюз.

От гръцкото правителство съобщиха, че третият спасителен пакет е в размер на 85 милиарда евро и ще бъде за три години.