Регулаторните органи на САЩ ще дадат възможност за поставяне на бустерни дози ваксини за коронавирус на всички възрастни, предаде Асошиейтед Прес.

Компаниите Pfizer и Moderna обявиха решението на Агенцията по храните и лекарствата (FDA), след като поне 10 щата вече започнаха да предлагат трета игла на всички.

Новото решение опростява досегашния объркващ списък на лицата, които могат да се възползват от бустера, като позволява на всеки над 18 или повече години да си го постави шест месеца след втората доза.

Но има още една стъпка: Центровете за контрол и превенция на заболяванията трябва изрично да се съгласят да разширят обхвата на бустерите на Pfizer и Moderna дори за здрави млади хора. Научните съветници ще обсъдят въпроса по-късно в петък.

В Кипър започват ударна ваксинация с трета доза

В Кипър започват ударна ваксинация с трета доза

Мерки срещу пандемията

И трите COVID ваксини, използвани в САЩ - на Pfizer, Moderna и Janssen, осигуряват силна защита срещу тежко протичане на коронавирус, хоспитализация и смърт, но тя може да отслабне с времето.

Досега американското правителството разрешаваше бустери на ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna само за уязвими групи, включително хора на напреднала възраст или с хронични здравословни проблеми.

Над 195 млн. американци са напълно ваксинирани, а повече от 30 милиона вече са получили трета игла.

Германия препоръчва трета доза ваксина за всички над 18 г.

Германия препоръчва трета доза ваксина за всички над 18 г.

Бустерните дози трябва да се поставят шест месеца след вторите