В Малайзия е бил отказан достъп на жени до правителствени сгради. Причината - полите им били твърде къси. Дълго време Малайзия е считана за умерена ислямска нация и отказът на достъп поражда страхове за нарастващия консерватизъм в страната с много немюсюлмански малцинства, съобщава „Ройтерс".

Според анализатори нежеланието на премиера Наджиб Разак да се намесва във внезапното налагане на дрескод показва, че либерално мислещият лидер няма желание да се изправи срещу консерваторите в момент, в който той се бори с твърдения за корупция.

Етническата чувствителност често може да предизвика спорове в Малайзия, особено, ако нито един от критикуваните за облеклото си не е от мюсюлманската малайзийска общност, която формира две трети от близо 30-милионното население. Етническите китайци съставляват 25 %, индийците са около 7 %.

Дрескодът, който забранява разголени дрехи за жените в правителствените сгради, не се спазва стриктно. Затова ограниченият достъп на жени, показващи голяма част от краката си, идва като шок за много малайзийци.

Инцидентът е станал достояние в социалната мрежа, като активисти твърдят, че се разширяват правомощията на дребни чиновниции, които могат да съдят и коригират облеклото на жените.

Не им се плаща, за да бъдат "модна полиция", каза активистка Марина Махатхир, дъщеря на бившия премиер Махатхир Мохамед. Ние не сме чули никой на върха да каже, че това е грешно, категорична е тя.