С гласуване днес евродепутатите призоваха да не се намаляват парите за бедните в ЕС, съобщиха от Европейския парламент.

Те настояват да се запази финансирането на Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица на сегашното ниво от 3,5 милиарда евро, вместо да се намали на 2,5 милиарда евро.

Намаляването с 1 млрд. евро беше предложено от Комисията и страните-членки по време на преговорите за многогодишния бюджет на ЕС.

Парламентът гласува поне да се запази бюджетът за периода 2014-2020 г. на сегашното ниво от 3,5 млрд. евро.

Мнозинството от депутатите гласуваха в подкрепа на задължението за участие във Фонда. Това означава, че парите ще останат на разположение за най нуждаещите се, дори ако дадена страна-членка се откаже от участие. Значително малцинство от депутати, обаче, бяха на мнение, че участието трябва да бъде доброволно.

Депутатите настояват стандартното съфинансиране на ЕС за програмата да бъде 85 процента (Комисията предложи този процент като максимум), но да може този процент да се увеличи до 95 процента за най-пострадалите от кризата държави.

Измененият текст беше приет с 513 гласа „за", 149 „против" и 27 „въздържал се", а гласуването на резолюцията беше отложено, за да бъде даден старт на неформалните преговори със Съвета. Окончателният бюджет на Фонда ще зависи и от изхода на преговорите за многогодишния бюджет за 2014-2020 г.

Почти 120 млн. европейци са на ръба на бедността и социалното изключване. Над 40 млн. са жертва на тежки материални лишения, а над 4 млн. са бездомни. Фондът е важен инструмент за преодоляване на последствията от икономическата и социалната криза и практическо приложение на европейската солидарност с най уязвимите граждани", заяви докладчик Имър Костело (С&Д, Ирландия) по време на дебата преди гласуването.

Новата програма за периода 2014-2020 г. трябва да замени Програмата за разпределение на храна, която цели да оползотвори излишъците, произведени в рамките на Общата селскостопанска политика. Обсегът на новия фонд ще бъде разширен отвъд разпределението на храна, за да може да отговори и на други основни нужди на най-нуждаещите се граждани.