Конгресът на Демократическата партия на САЩ започва в понеделник в Чикаго и ще продължи до 22 август.

На конгреса ще говорят много видни партийни дейци, сред които кандидатът за президент на САЩ Камала Харис и кандидатът за вицепрезидент на Минесота губернаторът Тим Уолц, избри АФП.

Обикновено партиите номинират своя кандидат за президент по време на конвенцията, но този път комитетът на Демократическата партия реши да проведе предварително онлайн гласуване, в резултат на което Харис беше одобрена.

Първоначално кандидатът на Демократическата партия трябваше да бъде настоящият президент на САЩ Джо Байдън, но през юли той обяви, че напуска предизборната надпревара и призова демократите да направят Харис свой кандидат. Въпреки това Байдън също ще говори на конгреса, като неговата реч е предвидена за първия ден, а тази на Харис - за последния.

Помощниците на президента заявиха, че в речта си той ще обясни защо смята, че Харис може да победи кандидата на републиканците - бившия президент на САЩ Тръмп, когото Байдън смята за "заплаха за демокрацията".

На конгреса ще говорят също бившият президент на САЩ Бил Клинтън, съпругата му, бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън, и бившият президент Барак Обама.

Камала Харис обърна тренда в три колебаещи се щата

Камала Харис обърна тренда в три колебаещи се щата

Победата на Доналд Тръмп става все по-трудна

Тъй като конвенцията премахна необходимостта от избор на кандидат за президент, основните събития на събитието ще бъдат речите на високопоставени демократи и представянето на партийната платформа, отбелязват американските медии.

Директорът по комуникациите на кампанията на Харис Майкъл Тайлър заяви, че помощниците на вицепрезидента планират да използват конгреса, за да я представят на обществеността и да покажат разликата между нея и Тръмп.

Защо Мичиган и Уисконсин са важни и за Камала Харис, и за Доналд Тръмп

Защо Мичиган и Уисконсин са важни и за Камала Харис, и за Доналд Тръмп

Доналд Тръмп спечели и двата щата преди осем години

Също така американските медии отбелязват, че по време на конвенцията в Чикаго ще има протести. Очаква се много американци, недоволни от конфликта в ивицата Газа, да излязат по улиците на града, за да протестират срещу подкрепата на Вашингтон за израелските действия.

Най-големите протести се очакват в понеделник и сряда. Организаторите очакват в протестите да се включат десетки хиляди души.

Тръмп: Камала Харис не може да спечели изборите

Тръмп: Камала Харис не може да спечели изборите

Само аз мога да спра Третата световна война

Поне една произраелска група също планира шествие.

Конгресът на Републиканската партия се проведе на 15-18 юли.

Президентските избори в САЩ са насрочени за 5 ноември.